Η Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων δεν δημοσιοποιεί την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη - Free Sunday
Η Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων δεν δημοσιοποιεί την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη
O αρχιεπίσκοπος Οχρίδας, κ.Στέφανος

Η Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων δεν δημοσιοποιεί την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε άρνηση να δημοσιοποιήσει την επιστολή που η εκκλησία των Σκοπίων έστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ζητήσει τη μεσολάβηση του, έτσι ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα, προχώρησε εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Στέφανου, απαντώτας σε σχετική ερώτηση της Free Sunday.

Μέχρι στιγμής είναι μόνο για εσωτερική χρήση της εκκλησίας, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος υπέγραψε με τον επίσημο ττίλο του, συμφωνα με το καταστατικό της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας".

Ο επίσημος τίτλος είναι "η Αυτού Μακαριότης Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος και Μακεδονίας"

Χθες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε και το οποίο συνυπέγραψε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, «Να πράξει τα δέοντα», για την επαναφορά της εκκλησίας των Σκοπίων στην «κανονικότητα»,

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Από την ανακοίνωση φαίνεται ότι το αίτημα υποβλήθηκε από την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας και όχι από την Μακεδονική Εκκλησίας, αλλά δεν προκύπτει ποια είναι «τα δέοντα», από την στιγμή που για την επαναφορά της «κανονικότητας», πρέπει να συναινέσει το Σερβικό Πατριαρχείο, από το οποίο έχει αποσχισθεί η συγκεκριμένη αρχιεπισκοπή.

Όμως το Πατριαρχείο της Σερβίας έχει αποφασίσει την επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, ο επικεφαλής της οποίας έχει καταγγείλει ότι διώκεται από τις αρχές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας είχε ζητήσει να αναγνωρίσει ως Μητέρα Εκκλησία το Πατριαρχείο της Σόφιας, από το οποίο πήρε και το Άγιος Φως το Πάσχα.

Την κίνηση επικαλέστηκε και η κυβέρνηση στη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία διαψευδόταν ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα.

Υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας», ανέφερε το Μαξίμου.

Σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας στα Σκόπια.