Όταν ο Καρανίκας δεν χαρίζει τα «εθνικά ζητήματα στους φασίστες»... - Free Sunday
Όταν ο Καρανίκας δεν χαρίζει τα «εθνικά ζητήματα στους φασίστες»...

Όταν ο Καρανίκας δεν χαρίζει τα «εθνικά ζητήματα στους φασίστες»...

Αντιδράσεις στους διοργανωτές των συλλαλητηρίων αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει η ανάρτηση του συμβούλου στρατηγικής του πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα για τα συλλαλητήρια.

«Νομίζετε ότι πρέπει να το σχολιάσουμε; Είναι ένα τερατούργημα οπότε δεν ξέρει κανείς πως να το σχολιάσει. Δεν είναι το μόνο. Τα εθνίκια είναι μιά δημιουργία νέας ελληνικής λέξης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και προηγούμενες δηλώσεις ανάλογες, οι οποίες ωθούν προς έναν διχασμό ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δεν ανησυχούν για την κατάσταση η οποία επικρατεί σχετικά με τη Μακεδονία και σε αυτούς που ανησυχούν και νομίζω ότι έχουν δίκιο και αν και συνήθως δεν δεν πηγαίνουν ελαφριά την καρδία σε συλλαλητήρια, σε αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να πάνε γιατί κινδυνεύει ο τόπος» δήλωσε στον ΑΝΤ1, η πρώην πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, μέλος της επιτροπής διοργάνωσης ενώ ο κ.Όθωνας Ιακωβίδης, επίσης μέλος της Επιτροπής, χαρακτήρισε τον κ.Καρανίκα ως «σφουγγοκωλάριο» του πρωθυπουργού.

«Το 70% και πάνω του ελληνικού λαού δεν θέλει με κανένα τρόπο το όνομα Μακεδονία» πρόσθεσε η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς είπε επίσης στον ΑΝΤ1, ότι «αυτά τα ζητήματα αξίζουν μιας σοβαρής προσέγγισης» αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι αναφερόταν στον κ.Καρανίκα, λέγοντας «πάρτε το όπως θέλετε».

Στην ανάρτηση του, ο κ.Καρανίκας είχε γράψει:

και εμείς από την βόρεια Ελλάδα είμαστε, αλλά εθνικιστικές ανιστόρητες βλακείες δεν λέμε (διαβάζω τι γράφουν κάποιοι συγχωριανοί μου και στεναχωριέμαι για την κατάντια τους...)
Από το πουθενά δεν θα γίνουμε φασίστες ρατσιστές εθνικιστές με την γείτονα χώρα λόγω ονόματος.
Επίσης οι φασιστικές κορόνες που μιλάνε για πόλεμο ας κάνουν κράτη γιατί ως φασίστες πούλησαν όλη την χώρα... και ηττήθηκαν το ’40.
Ας μην ξεχνάμε τι ρόλο έπαιξαν οι εθνικιστές και οι φασίστες στον πόλεμο του '40...
Τώρα, η επανεμφάνιση των φασιστών γίνεται στο όνομα της Μακεδονίας, της πατρίδας... για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τσιμπήσουμε επειδή πατάνε στο συναίσθημα του πατριωτισμού.
Αντιθέτως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φασίστες και οι εθνικιστές με τους χειρισμούς τους οδηγησαν όλη την Ευρώπη και τον κόσμο να αποκαλούν την γείτονα χώρα σκέτο ‘Μακεδονία’. 
Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό με την γείτονα χώρα και το κάνει με διεθνής όρους, με ευρωπαϊκή προοπτική και με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την κοινη ιστορία και τον πολιτισμό της συνεργασιας. 
Η σύνθετη ονομασία είναι η Απάντηση και με αυτήν θα προχωρήσουμε, με σκοπό την βιώσιμη πολιτική στην περιοχή και όχι η αστάθεια και το περιθώριο που προτείνει η ΝΔ και όλη δεξιά παρέα με τους φασίστες. 
Τα συλλαλητήρια αυτά, τον μόνο σκοπό που έχουν, είναι αυτός της αυτοαναφορικότητας, για την ενίσχυση της φασιστικής νοοτροπίας που θέλει τον εθνικισμό να μολύνει τα μυαλά των ανθρώπων που αγαπούν την χώρα τους.
Αγαπάμε την χώρα μας όχι για να κυριαρχήσουμε στα βαλκάνια με πόλεμο, αλλά για να συνυπάρξουμε οι λαοί, με την δημοκρατία, την συνεργασία, την αγορά και τον πολιτισμό μεταξύ των χωρών αυτών. 
Ας μην χαρισουμε την εξωτερικη πολιτική και τα εθνικά ζητήματα στους φασίστες και τους εθνικιστές.