Στο Παρίσι το Euroworking Group συζητά το πλαίσιο μετά τη σύμβαση - Free Sunday
Στο Παρίσι το Euroworking Group συζητά το πλαίσιο μετά τη σύμβαση

Στο Παρίσι το Euroworking Group συζητά το πλαίσιο μετά τη σύμβαση

Το πλαίσιο για τη συνολική διαχείριση της Ελλάδα μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης τον επόμενο Αύγουστο, συζητά σήμερα στο Παρίσι το Euro Working Group.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και τελικά στο Eurogroup της 12 Ιουλίου, το τελευταίο πριν τη λήξη της σύμβασης, καθως τον Άυγουστο δεν προβλέπεται συνεδρίαση.

​Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ, στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να εκφράσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον Τζέρι Ράις τις αποφάσεις του Ταμείυο για την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.Στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστούν:- τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης για τα οποία ο κ.Χουλιαράκης θα διαβεβαιώσει ότι θα ψηφιστούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

  • τις εκθέσεις και τα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για την οποία, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «στο τέλος του προγράμματος» και «στον βαθμό που θα χρειαστεί».
  • Τη δόση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση και αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Η εισήγηση προς τον ESM αναμένεται να είναι θετική, παρότι απομένουν 3,3 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη που πρέπει να τα εξοφλήσει ολοσχερώς η κυβέρνηση μέσα σε περίπου 100 ημέρες -από Μάιο ως τον Αύγουστο. Τον Απρίλιο, εξόφλησε μόλις 66 εκατ. ευρώ συνολικά, για προμηθευτές, συντάξεις και επιστροφές φόρων.
  • Το καλύτερο δυνατόν που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, είναι μια μετάθεση έως και 10 χρόνια μετά το 2023, των πληρωμων των δανείων (130 δισ.) από τον EFSF και το 2ο Μνημόνιο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες επενδυτές να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στα ελληνικά ομολογα μέχρι το 2033, αφού με ό,τι πλεόνασμα έχει η Ελλάδα θα πληρώνει μόνον αυτούς και όχι τον EFSF.Χθες το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας ρεπορτάζ σε διεθνή πρακτορεία κατέστησε σαφές ότι πριν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δεν πρόκειται η Αθήνα να εκδώσει νέα ομόλογα. «Δεν υπήρξε (και δεν υπάρχει) απόφαση» για έκδοση νέου ομολόγου το καλοκαίρι”, ανέφερε.