Ο Ερντογάν απαξιώνει τη Δύση με αρνητικό παράδειγμα την Ελλάδα του Τσίπρα - Free Sunday
Ο Ερντογάν απαξιώνει τη Δύση με αρνητικό παράδειγμα την Ελλάδα του Τσίπρα

Ο Ερντογάν απαξιώνει τη Δύση με αρνητικό παράδειγμα την Ελλάδα του Τσίπρα

Στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία πέρασε η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι βασικοί υποψήφιοι των τουρκικών προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Τόσο ο εν ενεργεία Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και η υποψήφια του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, αναφέρονται εξαιρετικά συχνά στην Ελλάδα και τη χρησιμοποιούν ως παράδειγμα άσκησης πολιτικής στο εσωτερικό.

Οι αναφορές στην Ελλάδα άρχισαν να αποκτούν διαρκή χαρακτηριστικά στην Τουρκία από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα και στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε εντείνονται διαρκώς.

Ο Ερντογάν απαξιώνει τον Τσίπρα

Ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής της Δύσης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αρνητικές εικόνες όχι για τους Έλληνες, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυρές χώρες της Δύσης, οι οποίες αρνούνται να τον δεχτούν στην Ε.Ε., πολιτεύονται στην περιοχή.

Οι τελευταίες, δε, αναφορές του για την Ελλάδα εξάπτουν το αντιδυτικό πνεύμα, που συνδυάζεται με την ενίσχυση του τουρκικού εθνικισμού.

Η αμφισβήτηση της Ε.Ε. μέσω Ελλάδας είχε τρεις αφετηρίες:

  • • Την πολιτική κάλυψη που η Δύση προσφέρει στην Ελλάδα, καθώς, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ με αφορμή την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ελλάδα τρέχει να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε.
  • • Την οικονομική προστασία την οποία η Ελλάδα απολαμβάνει από τη Δύση, καθώς, όπως επισήμανε, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χρεοκοπημένη Ελλάδα και υποβαθμίζουν τη χώρα του.
  • • Τη θεσμική διάσταση στο πλαίσιο της οποίας ενέταξε τις πιέσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση ασκεί απευθείας στην ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία δεν έχει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε με αφορμή το άσυλο στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση έχει καλή διάθεση, αλλά δεν μπορεί. Πρακτικά, δηλαδή, η «Δύση», όρος που δεν έχει διευκρινίσει ποιες χώρες ακριβώς καλύπτει, κυβερνά την Ελλάδα.

Ουσιαστικά η τελευταία αναφορά είναι ιδιαίτερα προσβλητική για το ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικά, αλλά και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ειδικότερα, καθώς έρχεται αμέσως μετά τη σεξιστική δήλωση αναφορικά με το άσυλο. «Είχαμε νομίσει ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ να μείνουν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

Η απροθυμία, που κατ’ άλλους είναι αδυναμία, του κ. Τσίπρα να διαψεύσει από την αρχή τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν ότι του είχε υποσχεθεί να παραδώσει τους «πραξικοπηματίες» εντός 15 ημερών οδήγησε στην κλιμάκωση των απαξιωτικών αναφορών από την τουρκική προεδρία και τους στενούς ανθρώπους του κ. Ερντογάν στο πρόσωπό του. Και η κλιμάκωση συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει από την Αθήνα προσπάθεια ανάσχεσής της, ενώ διπλωματικοί κύκλοι, αλλά και κύκλοι της αντιπολίτευσης, επισημαίνουν την απροθυμία του κ. Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο για να του θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παρ’ ότι είχε σχετικές προτάσεις.

Ο ελληνικός ιός τσιμπά την αντιπολίτευση

Η κλιμάκωση των συνολικά απαξιωτικών για την Ελλάδα αναφορών και το γεγονός ότι έμειναν αναπάντητες μετέδωσαν τον «ελληνικό ιό» που είχε τσιμπήσει τον κ. Ερντογάν και στην αντιπολίτευση.

Ο υποψήφιος των Κεμαλιστών της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφει σημαντική άνοδο και οδηγεί το κόμμα σε ποσοστά που είχε να δει από την εποχή του Μπουλέντ Ετσεβίτ, δεν δίστασε να επιδιώξει να μεταφέρει στην Ελλάδα την προεκλογική εκστρατεία του κατά του Προέδρου Ερντογάν, απαντώντας στην ομιλία που έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος στη Βόσνια και στη Γερμανία.

Η επίσκεψη του κ. Ιντζέ επετράπη από την κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του γεγονότος ότι ανάμεσα στη μειονότητα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ψηφοφόροι. Κάποιοι μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί ο κ. Ιντζέ προτίμησε τη μειονότητα και δεν αναζήτησε αυτούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις τουρκικές εκλογές, δηλαδή τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων, πρώην κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά κυρίως τα σε βάρος τους αντίποινα για ενέργειες σε βάρος των Τουρκοκυπρίων το 1964.

Ο κ. Ιντζέ από την Κομοτηνή προσπάθησε να περάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένος να προστατέψει τα δικαιώματα των τουρκικών κοινοτήτων, όπου γης, καθώς κατήγγειλε «διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας».

Η ελληνική διάσταση της προεκλογικής εκστρατείας των δύο κύριων υποψηφίων παρέσυρε στη δίνη της εύκολης ρητορείας και την κ. Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Καλού Κόμματος, η οποία στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κινείται κοντά σε διψήφιο ποσοστό.

Η κ. Ακσενέρ υιοθέτησε την ατζέντα του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου πιο απόλυτα από τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, τον κ. Ιντζέ, καθώς είπε ότι μετά την εκλογή της η πρώτη επίσημη επίσκεψή της θα είναι σε ένα από τα 18 νησιά που κατέχουν οι Έλληνες και μετά θα πάει στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε «καρδιά της Τουρκίας».

Διστακτικότητα και ανοχή

Η απαξιωτική ρητορεία του κ. Ερντογάν κατά της Ελλάδας και η στρατιωτική ετοιμότητα που υπαινίσσεται απαντούν στις κατηγορίες τόσο του κ. Κιλιντσάρογλου όσο και της κ. Ακσενέρ ότι αυτός ευθύνεται για την ελληνική κατοχή σε αυτά τα 18 νησιά. Είναι η δική του απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υποχωρητικότητα έναντι των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της διμερούς έντασης έχουν βέβαια ακουστεί και πιο βαριές εισηγήσεις εκατέρωθεν. Σύμβουλοι του Τούρκου Προέδρου αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν με κόψιμο χεριών για όποια εκατέρωθεν επιχείρηση στο έδαφος της άλλης χώρας, ενώ ο υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι κανένα εμπόδιο δεν είχε στο να πετάξει στεφάνι στον χώρο όπου έπεσε το ελικόπτερο τη βραδιά των Ιμίων του 1996.

Αντίθετα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δεν πλησίασε επειδή φοβήθηκε το τουρκικό πολεμικό πλοίο, αλλά αυτό έχει περισσότερο επιχειρησιακή και λιγότερο πολιτική σημασία και δεν απασχολεί την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα όμως με στρατιωτικούς κύκλους, η ελληνική διστακτικότητα για αντιδράσεις στα διάφορα «ελαφρά» επεισόδια που έγιναν στο Ανατολικό Αιγαίο μπορεί να οδηγήσει ένα μέρος του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού που έρχεται σε επαφή σε πεδία πιθανών μαχών με Έλληνες συναδέλφους τους σε συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία πολιτική επιλογή της Αθήνας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η υψηλή ρητορεία μαζί με την αποφυγή και των light συγκρούσεων. Και θα κάνουν πίσω. Το πού θα τους οδηγήσει μια τέτοια διαπίστωση προς το παρόν μένει άγνωστο, όμως ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ έχει προειδοποιήσει ότι η συγκέντρωση πολλών σύγχρονων όπλων σε μια μικρή περιοχή ενέχει κινδύνους ατυχήματος.