Νέα συνάντηση Μερκελ- Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος - Free Sunday
Νέα συνάντηση Μερκελ- Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Νέα συνάντηση Μερκελ- Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Το θέμα του ελληνικού χρέους, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, συμπεριλαμβάνεται αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα Δευτέρα, στις 6 (ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά, όπου συνεδριάζουν οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Το Ταμείο επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και μέχρι στιγμής δεν έχει απορρίψει οριστικά τη συμμετοχή του με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο».«Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», είπε ο κ. Ρέμπεργκερ.Σύμφωνα με την εφημερίδα γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.