Σήμερα ο Ζάεφ τηλεφωνεί στον Τσίπρα, μεθαύριο πάει στη Μέρκελ - Free Sunday
Σήμερα ο Ζάεφ τηλεφωνεί στον Τσίπρα, μεθαύριο πάει στη Μέρκελ

Σήμερα ο Ζάεφ τηλεφωνεί στον Τσίπρα, μεθαύριο πάει στη Μέρκελ

Σε επιβεβαίωσης της πληροφορίας που είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, makfax σε τηλεγράφημα με τίτλο D-Day, πως σήμερα, με καθυστέρηση 10 ημερών, θα γίνει η επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ, προχώρησε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Θα γίνει τηλεφώνημα, θα ενημερωθείτε από τους δυο πρωθυπουργούς», είπε ο κ. Κοτζιάς.αναφορικά με το τηλεγράφημα το οποίο επικαλείται «ανώτατες διπλωματικές πηγές»

«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» είχε μεταδώσει το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο καθώς, όπως λέει η πλευρά της πΓΔΜ «προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως μετά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ είχαν συνάντηση, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax. ενω  όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα, ο κ.Ζάεφ θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ μεθαύριο Τετάρτη στο Βερολίνο. 

Χθες ο κ.Ζάεφ παρομοίασε με ανώμαλο δρόμο στον οποίο πορεύεται μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, την διαπραγμάτευση για το όνομα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι δύο άντρες έκαναν οικοιγεναική εκδρομή στη Στρούμιτσα, όπου ο κ.Ζάεφ ήταν δήμαρχος, μαζί με τις συζύγους τους, ενώ φρόντισαν να τραβήξουν και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ο Ζάεφ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν τον ίδιο, τον κ. Ντιμιτρόφ και τις συζύγους τους, προσθέτοντας με νόημα το σχόλιο: «Στην ίδια γραμμή». Οι δύο άνδρες, μάλιστα, απήλαυσαν το απόγευμά τους οδηγώντας στους δρόμους του χωριού με «γουρούνες» όπου ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ διατηρεί εξοχική κατοικία.