Ικανοποιημένοι οι Αλβανοί σε Τίρανα και Κόσοβο, επιφυλάξεις στη Σόφια - Free Sunday
Ικανοποιημένοι οι Αλβανοί σε Τίρανα και Κόσοβο, επιφυλάξεις στη Σόφια
Ο πρωθυπουργός της ΑΛβανίας Εντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι

Ικανοποιημένοι οι Αλβανοί σε Τίρανα και Κόσοβο, επιφυλάξεις στη Σόφια

Ικανοποιημένοι απο την συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια εμφανίστηκαν οι Αλβανοί τόσο στα Τίρανα όσο και στο Κόσοβο

«Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι σε ανάρτηση του στο twitter ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθούν και τα εναπομείναντα ζητήματα, δηλάδη η σχέση του Κόσοβου με τη Σερβία.

«Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση», έγραψε ο κ.Χαραντινάι επίσης στο twitter.

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι σε δική του ανάρτηση στο Twitter.

Μία προειδοποίηση να μην θέσει η συμφωνία ζητήματα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, περιείχε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας το οποίο χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοστεί.