Ο Κοτζιάς ενημερώνει τη Μόσχα και το Ρωσικό Πατριαρχείο - Free Sunday
Ο Κοτζιάς ενημερώνει τη Μόσχα και το Ρωσικό Πατριαρχείο

Ο Κοτζιάς ενημερώνει τη Μόσχα και το Ρωσικό Πατριαρχείο

Την ρωσική ηγεσία ενημερώνει σήμερα για την συμφωνία με τα Σκόπια, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η επίσκεψη, ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ως επίσκεψη εργασίας στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, στις συνομιλίες θα συζητηθούν η κατάσταση και οι προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις, η ενέργεια, το εμπόριο και η οικονομία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην προστασία του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για τα περισσότερα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα είναι κοντινές. Και οι δύο πρωτεύουσες βασίζονται στην ανάγκη επίλυσης των αναδυόμενων προκλήσεων αποκλειστικά μέσω της πολιτικο-διπλωματικής οδού. Αυτό δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και φόρουμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι καταβάλλονται κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της υψηλής δυναμικής του πολιτικού διαλόγου και την υλοποίηση συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, «στο περιθώριο» του Διεθνούς Φόρουμ «Μια ζώνη - Ενας δρόμος» (Πεκίνο, Μάιος 2017).

Εκτός από τον κ.Λαβρόφ, ο κ.Κοτζιάς θα γίνει δεκτός και στο Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο στηρίζει τις απόψεις του Σερβικού Πατριαρχείου, που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να αφίσταται από την θέση ότι η εκκλησία των Σκοπίων, σχισματική.
Μετά από αίτημα της εκκλησίας των Σκοπίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Φέτος, η Ελλάδα και η Ρωσία γιορτάζουν την 190η επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων και την 25η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας.