Όχι από την Γεννηματά στη συμφωνία και στην πολυφωνία στο Κίνημα Αλλαγής - Free Sunday
Όχι από την Γεννηματά στη συμφωνία και στην πολυφωνία στο Κίνημα Αλλαγής
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πριν απο την χθεσινή συνεδρίαση

Όχι από την Γεννηματά στη συμφωνία και στην πολυφωνία στο Κίνημα Αλλαγής

Αρνητικά στη συμφωνία τιοποθετήθηκε σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καθώς δεν υπήρξε αποδοχή του συμβιβαστικού κειμένου που προτάθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Γιώργος Παπανδρέου είχαν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας, θετικά για την οποία είχε ταχθεί τηλεφωνικά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής:

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

·Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

·Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η κ.Γεννηματά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κακή» και είχε πει ότι «δεν συνιστά λύση», διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να συζητηθεί αν η εθνικότητα και πι γλώσσα περιγραφούν ως βορειομακεδονικές και καθιστώντας σαφές ότι σε αυτό το θέμα δε μπορεί να υπάρχει πολυφωνία.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με εμπειρογνώμονες να αναλύουν στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τη συμφωνία ενώ ετά ξεκίνησε η πολιτική συζήτηση που δεν τελείωσε ποτέ, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποχώρησαν οι κύριοι Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος και Καμίνης ενώ Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου έμειναν μόνοι για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε στο γραφείο τους συνεργάτες της και συντάχθηκε το σχέδιο απόφασης που δεν συγκένγτρωσε την αποδοχή των υπολοίπων.