Τσίπρας: Πατριωτισμός είναι η συμφωνία που φέραμε - Free Sunday
Τσίπρας: Πατριωτισμός είναι η συμφωνία που φέραμε

Τσίπρας: Πατριωτισμός είναι η συμφωνία που φέραμε

Με την αρκετά δυναμική ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπεραμύνεται της συμφωνίας, θεωρώντας πως είναι καλή και θα την ήθελαν όλες οι κυβερνήσεις που διαπραγματεύτηκαν με την ΠΓΔΜ. Τόνισε πως με την συμφωνία υπάρχει «οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου. Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει.

»Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία "διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς". Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες. Η  αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας. Νομιμοποιήσατε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου […] Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άντρο της δημοκρατίας,  στο ελληνικό Κοινοβούλιο […]  Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού  που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε […] Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θέλησε να εξηγήσει την αναγκαιότητα της συμφωνίας:

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας; Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική; Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης. Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες».