O Ζάεφ πέρασε τη συμφωνία από τη βουλή χωρίς απώλειες - Free Sunday
O Ζάεφ πέρασε τη συμφωνία από τη βουλή χωρίς απώλειες

O Ζάεφ πέρασε τη συμφωνία από τη βουλή χωρίς απώλειες

Με 69 ψήφους υπέρ σε 120 βουλευτές επικυρώθηκε στη βουλή των Σκοπίων, η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Έλληνα ομολόγο του, προχθές Κυριακή στις Πρέσπες.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και όλοι οι Αλβανοί.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε η κύρωση πρέπει να γίνει έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα εάν η πΓΔΜ, να ορίσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, βουλευτές φώναζαν "προδότες" ενώ μετά την ψηφοφορία άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Τπ νομοσχέδιο εισήχθη με απόφαση του προέδρου της βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι με την διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς να περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου προεδρεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος συγκαταλέγεται στους επικριτές της συμφωνιας.

Πλέον ο νόμος θα σταλεί εντός επτά ημερών προς υπογραφή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος όμως έχει προαναγγείλει ότι θα τον αναπέμψει με αποτέλεσμα να πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου απ τη βουλή και πάλι με απλή πλειοψηφία χωρίς ο πρόεδρος να μπορεί να αντιδράσει.

Πάντως στα Σκόπια κυκλοφορούν φήμες ότι ο κ. Ιβάνοφ ενδέχεται να παραιτηθεί ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε προεδρική εκλογή.Ο διάδοχος του κ.Γκρούεφσκι στην ηγεσία του VMRO της αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην τελευταία από τις οποίες έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία όταν τρείς χιλιάδες άτομα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στη βουλή.Συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 διαδηλωτές, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν και άλλοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο από τη χρήση χημικών.

Το βράδυ της Κυριακής άγνωστος πυρπόλησε στο αυτοκίνητο του βουλευτή του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Χάρι Λόξενετς, ο οποίος εμφανιζόταν μαζί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ στην Πρέσπα.