Όταν η Χρυσή Αυγή στριμώχνεται... - Free Sunday
Όταν η Χρυσή Αυγή στριμώχνεται...

Όταν η Χρυσή Αυγή στριμώχνεται...

Η υπόθεση του Κώστα Μπαρμπαρούση, του βουλευτή –πρώην της Χρυσής Αυγής, πλέον–, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κάλεσε σε πραξικόπημα, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, ο Μπαρμπαρούσης διώκεται ποινικά για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, ήδη απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, ο βουλευτής, ο οποίος έμπλεος «ιερής οργής» φώναζε από το βήμα της Βουλής για «κεφάλια στις Πρέσπες», χρειάστηκε λίγες μόνο ώρες για να πραγματοποιήσει… αναστροφή και να εμφανιστεί μετανιωμένος και έτοιμος να ανακαλέσει τα πάντα.

Η αναστροφή

Υπενθυμίζεται ότι όλα άρχισαν όταν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ ο Μπαρμπαρούσης κάλεσε «τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της και να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο», ενώ ενώπιον των σφοδρών αντιδράσεων απ’ όλες τις πτέρυγες –πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία τον καταχειροκρότησε– ο βουλευτής απάντησε απειλητικά: «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».
Ωστόσο, η στάση του Μπαρμπαρούση και συνολικά της Χρυσής Αυγής άλλαξε άρδην όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή και, ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε δώσει εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο για τη διενέργεια έρευνας για τα όσα είπε ο Μπαρμπαρούσης στη Βουλή.
Έτσι, η Χρυσή Αυγή διέγραψε σε χρόνο dt από την Κ.Ο. της τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο «αρχηγός» του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος σε δήλωσή του τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή καταδικάζει τη δήλωση Μπαρμπαρούση, η οποία είναι εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα πολιτικό Κίνημα και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης με τη δήλωσή του αυτή έδωσε μια βαθιά επικοινωνιακή ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλα τα ΜΜΕ, αντί να μιλάνε για την προδοσία της Μακεδονίας, που είναι ένα πραγματικό γεγονός, μιλάνε για τα κατά φαντασίαν πραξικοπήματα που δεν υπάρχουν».

«Λεκτικές υπερβολές»

Με τις ποινικές διαδικασίες να τρέχουν και τον ίδιο «ξεκρέμαστο» από τη Χρυσή Αυγή, ο Μπαρμπαρούσης της φράσης «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» έσπευσε κι αυτός να αλλάξει τακτική και λίγο πριν διαφύγει τη σύλληψη, φρόντισε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «οι σημερινές αυθόρμητες δηλώσεις μου –τις οποίες ανακαλώ– επ’ ουδενί είχαν σκοπό να αμφισβητήσουν τη Συνταγματική Νομιμότητα», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του «δυστυχώς, έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας», αλλά και εξαπολύοντας επίθεση κατά του κ. Καμμένου, για τον οποίο είπε ότι «ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου ότι με μία ατυχή δήλωσή μου έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το Πολίτευμα!».
Μετά τη σύλληψή του, δε, σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής, αφού επανέλαβε την προσήλωσή του στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία, εξήγησε ότι στην επίμαχη ομιλία του «ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης», επισημαίνοντας ότι «η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ’ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη» και τονίζοντας ότι ανακαλεί συνειδητά και όχι από «φοβική αντίδραση».

Μπούκουρας περί «χρήσιμων ηλιθίων»

Φυσικά, η απότομη αλλαγή στάσης του Μπαρμπαρούση προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια, ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα απέκτησε μια ανάρτηση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα στο Facebook, όπου έγραψε ότι «ο χρήσιμος ηλίθιος είναι σαν τον κερατά, το μαθαίνει πάντα τελευταίος, όταν είναι πλέον αργά. Κατάλαβες, Κωστάκη…;».
Η σημασία της παρέμβασης Μπούκουρα είναι μεγάλη, καθώς είναι αποτυπωμένες στη συλλογική μνήμη οι εικόνες του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής να κλαίει από το βήμα της Βουλής, όταν είχαν πλέον αρχίσει οι διώξεις κατά του κόμματος. Όλοι θυμούνται τον Μπούκουρα να διερωτάται δακρυσμένος «τι έχω κάνει και είμαι προφυλακισμένος; Δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Παλεύω κι αγωνίζομαι γι’ αυτόν τον τόπο. Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει; Πείτε μου! Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα. Το ξέρετε; Το γνωρίζετε; Δεν έχω να δώσω απάντηση στα παιδιά μου γιατί είμαι εκεί μέσα» και να δηλώνει ότι «προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ κι εγώ και η οικογένειά μου. Ποτέ δεν είχα ακραίες συμπεριφορές. Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή, κύριε πρόεδρε. Η Ελλάδα στους Έλληνες, έλεγε. Μικρό παιδάκι ήμουνα και κρέμαγα σημαίες, γιατί πιστεύαμε στην Αλλαγή».
Σημειώνεται, δε, ότι ακόμα και ο Ηλίας Κασιδιάρης… το πήρε αλλιώς μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στον Μπαρμπαρούση. Ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με την άποψη του διαγραμμένου βουλευτή, λέγοντας ότι «έτσι θα έπρεπε να γίνει, αν υπήρχε στρατός και Σώματα Ασφαλείας στην Ελλάδα», εν συνεχεία, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube εμφανίζεται να λέει ότι «σε ό,τι αφορά την αποπομπή του κυρίου Μπαρμπαρούση από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής».

Η δολοφονία Φύσσα

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό του τρόπου με τον οποίο αντιδρά η Χρυσή Αυγή όταν είναι στριμωγμένη αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά. Μετά την επίθεση, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει παρά μόνο χαλαρή σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ότι δεν είναι μέλος του κόμματος και ότι στο παρελθόν είχε υπάρξει μέλος της ΚΝΕ. Παράλληλα, στελέχη του κόμματος αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποκαλύφθηκε ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα όχι μόνο ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης αλλά είχε και έντονη δραστηριότητα, γνωριζόταν με κορυφαία στελέχη της, πληρωνόταν από αυτήν και ήταν μέλος των «ταγμάτων εφόδου» στην περιοχή της Νίκαιας, ενώ σε βίντεο εμφανίζεται να είναι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στα οποία ορκίζονται και χαιρετούν ναζιστικά δόκιμα μέλη.