MOODY'S:Οι πιστωτές θα μείνουν για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, - Free Sunday
MOODY'S:Οι πιστωτές θα μείνουν για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις,

MOODY'S:Οι πιστωτές θα μείνουν για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις,

«Διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές Αρχές θα εμμείνουν στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», χαρακτηρίζει ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody's την εποπτεία στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup “σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση κάνοντας λόγο για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη σταθερή επιστροφή της χώρας στις κεφαλαιαγορές και είναι θετική για το αξιόχρεό της.

«Την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωζώνη παρείχε στην Ελλάδα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία διασφαλίζει ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει πολύ περιορισμένες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια. Αναμένουμε ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την επάνοδο του δημοσίου σε χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές σε διατηρήσιμη βάση, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεό του (credit positive). Θεωρούμε το πακέτο ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθειά κρίση κρατικού χρέους, οικονομική και τραπεζική κρίση».Ο οίκος επισημαίνει ότι «οι πιστωτές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα - με τη μορφή πρόσθετης αναδιάταξης του χρέους μετά το 2032 αν χρειασθεί».

Σύμφωνα με τον Οίκο, η παράταση κατά 10 χρόνια των περιόδων αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ παρέχει στις ελληνικές κυβερνήσεις μία μακρά περίοδο πολύ περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών, που διασφαλίζει την πρόσβασης στις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το ταμειακό απόθεμα θα φθάσει τα 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 .

Ο Moody's προσθέτει ότι οι πιστωτές ελπίζουν ότι από τη στιγμή που και τα δύο άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - η επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που είχαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ακύρωση μίας προσαύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε μία από τις δόσεις - συνδέονται και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση από την Ελλάδα μίας σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, «θα είναι ένα περαιτέρω κίνητρο για να παραμείνει η Ελλάδα σε τροχιά» μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λάβει υπόψη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη σημαντικά καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική επίδοση, όταν θα επικαιροποιήσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτει. Ο οίκος προειδοποιεί ότι η συμφωνία απαιτεί σταθερή δέσμευση στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και ενός πολύ μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος για πολλά χρόνια.

«Και, αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει και πιθανόν θα επιταχυνθεί φέτος, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας είναι μάλλον συγκρατημένες στο 2% έως 2,5% ετησίως, στην καλύτερη περίπτωση, εκτός αν υπάρξει μία μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις. Ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται ακόμη μία διατηρήσιμη βελτίωση όσον αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού και η συνεχιζόμενη ενίσχυση των ιδρυμάτων πρέπει να συνεχισθεί», καταλήγει ο Moody's

GOUTOS2