Θα θέσουν θέμα συντάξεων στο ΔΝΤ, αλλά ...αργότερα - Free Sunday
Θα θέσουν θέμα συντάξεων στο ΔΝΤ, αλλά ...αργότερα

Θα θέσουν θέμα συντάξεων στο ΔΝΤ, αλλά ...αργότερα

Την έκθεση για την ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προετοιμάζουν στην Αθήνα, τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που από χθες έχουν επαφές με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τις υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:

  • για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018.
  • στα εργασιακά, προτείνεται να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019.
  • στις συντάξεις, δεν θα τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσης από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί η μη εφαρμογή προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι επαφές θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Πέμπτη και η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα του Ιουλίου.

Το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, στην οποία αναμένεται να επαναλάβει ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αφήνοντας ανοιχτό το μακροπρόθεσμο, για το οποίο αναμένεται να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.