Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει τη συμφωνία, ο Ζάεφ τρέχει να προλάβει τη σύνοδο κορυφής - Free Sunday
Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει τη συμφωνία, ο Ζάεφ τρέχει να προλάβει τη σύνοδο κορυφής

Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει τη συμφωνία, ο Ζάεφ τρέχει να προλάβει τη σύνοδο κορυφής

Την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ με επιστολή που δημοσιοποίησε.

Ο κ.Ιβάνοφ δηλώνει ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Μετά την άρνηση του κ.Ιβάνοφ να υπογράψει, η συμφωνία θα αναπεμφθεί στη Βουλή και πρέπει να υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία.

Αν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν έχει πια δικαίωμα να θέσει βέτο.

Ο κ.Ιβάνοφ εξάντλησε την προθεσμία των επτά ημερών και τώρα μένει να φανεί αν η επικύρωση της συμφωνίας από τη βουλή, μπορεί να γίνει πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη.Χθες ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εξετάζουν τη νομιμότητα των ενεργειών του κ. Ιβανόφ.

Η δήλωση του κ.Ιβανοφ έχει ως εξής:

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων, την ιδιομορφία του Μακεδονικού έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας.

Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία.

Η συμφωνία φέρνει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών».