Κράτος και οικογένεια - Free Sunday
Κράτος και οικογένεια

Κράτος και οικογένεια

Μπορεί, σύμφωνα με την κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, ο ΣΥΡΙΖΑ να πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αλλά είναι βέβαιο ότι μαζί με την κυβέρνηση πήρε και το κρατικό αεροπλάνο και για οικογενειακές μετακινήσεις και την κυλιόμενη σκάλα για την ακαδημαϊκή ανέλιξη.

Όπως δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε, η τελευταία μετακίνηση του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τη Βρετανίδα ομόλογό του, έγινε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ως συνήθως, αλλά σε αυτήν συνοδευόταν από τη σύζυγο και τα παιδιά του. Μάλιστα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του κ. Τσίπρα με τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Η χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, χωρίς όμως να διαψευστεί, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το κρατικό αεροσκάφος για μετακινήσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα καθήκοντά του.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει ότι μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε μεταβεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, δεν επέστρεψε απευθείας στην Αθήνα αλλά μέσω Παρισίων.

«Θα πω στον κ. Αλέξη Τσίπρα μία αρχαιοελληνική παροιμία. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Θα μου δώσουν επισήμως το χαρτί, για να το παρουσιάσω στον ελληνικό λαό. Και να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι καλοί, οι Αριστεροί, οι οποίοι ήρθαν και πηγαίνανε στην αρχή ταξίδια με το αεροπλάνο της γραμμής… Κι έβγαινε ο Τσίπρας στην οικονομική θέση κι έλεγε ο ελληνικός λαός μπράβο στον πρωθυπουργό που ταξιδεύει στην οικονομική θέση. Θα καταλάβει ο λαός ότι μας δουλεύουν πατόκορφα. Ζούνε τη μεγάλη ζωή και χρησιμοποιούν την κρατική περιουσία σαν να είναι το μαγαζάκι του μπαμπά τους» είχε πει τότε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη επιβεβαιώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε δηλώσεις των συνήθων ανώνυμων πρωθυπουργικών κύκλων είχε καλέσει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να αφήσει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση «τα παιδιά του πρωθυπουργού», στα οποία όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε αναφερθεί κανένας.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα όφειλαν, αν είχαν στοιχειώδη αυτοσεβασμό, να αφήνουν τα παιδιά του πρωθυπουργού έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η στάση τους είναι αρκούντως χυδαία και χωρίς να αναφέρονται σε αυτά» έλεγαν στην απάντησή τους. Αν ισχύει η αναφορά στα παιδιά, προφανώς στο Παρίσι ήταν και η κ. Μπαζιάνα.

 

Ρότσιλντ και L’Oréal, ένα χρέος και μία επένδυση

Με την ευκαιρία, πάντως, του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Παρίσι, η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πάει στο Παρίσι για δύο λόγους: για να συναντηθεί με τη Ρότσιλντ, η οποία ήταν σύμβουλός του για τα θέματα χρέους, και τη L’Oréal για μία μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα.

Βέβαια η Ρότσιλντ δεν είχε αναλάβει τέτοια καθήκοντα και λίγες ημέρες αργότερα οι κυβερνητικοί κύκλοι προέβλεψαν ότι η συμφωνία με τη Ρότσιλντ θα γινόταν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, για να προλάβει μία συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά τελικά η ανάθεση έγινε στις 16 Μαΐου με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η απόφαση προέβλεπε για τη Ρότσιλντ 198.000 ευρώ σε δύο δόσεις, έως τις 16 Ιουλίου 2017 και στις 31 Μαΐου 2018, εφόσον οι ανωτέρω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά τις 25/01/2018. Το αν εξακολουθούν να παρέχονται παραμένει άγνωστο, αλλά σχόλιο της εταιρείας για την απόφαση του Eurogroup δεν έγινε γνωστό.

Η ανάθεση προέβλεπε επίσης ότι αν επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3 εκατ. ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης. Αυτά μάλλον δεν θα τα πάρει η εταιρεία, διότι έξοδος δεν προβλέπεται μέχρι τις 25/01/2019 που ισχύει η συνεργασία μαζί της.

Η επένδυση της L’Oréal εξακολουθεί να προετοιμάζεται, διότι έκτοτε δεν ξανακούστηκε.

 

Λίγο πριν από το ταξίδι

Λίγο πριν από το συγκεκριμένο ταξίδι είχε ξεκινήσει η ανέλιξη της κ. Μπαζιάνα στην ελληνική ακαδημαϊκή ζωή:

  • • Στις 4 Δεκεμβρίου 2016, δύο μήνες πριν από το συγκεκριμένο ταξίδι, είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4440/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο οποίος στην παράγραφο 2 του άρθρου 18 έδινε τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν νέα αίτηση για μετάταξη και πριν από την παρέλευση πενταετίας από την προηγούμενη, εάν αυτή αφορά τον φορέα στον οποίο είναι αποσπασμένοι.
  • • Στις 29 Δεκεμβρίου, εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών, η κ. Μπαζιάνα, η οποία είχε οργανική θέση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ήταν αποσπασμένη στο ΕΜΠ, υπέβαλε αίτηση να μεταταγεί στον φορέα της απόσπασής της, το ΕΜΠ, δηλαδή ως διοικητική υπάλληλος. Αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη για κατάργηση της πενταετίας στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα μπορούσε να υποβάλει νέα αίτηση, καθώς τον Οκτώβριο του 2014 είχε μεταταγεί από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • • Στις 14 Φεβρουαρίου 2017 ελήφθη η απόφαση του ΕΜΠ που ενέκρινε τη μετάταξή της.
  • • Στις 30 Μαΐου 2017 η απόφαση για τη μετάταξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
  • • Στις 27 Ιουνίου 2017, πριν περάσει καν μήνας, η κ. Μπαζιάνα υπέβαλε νέα αίτηση, αυτή τη φορά για να μεταταγεί από το διοικητικό προσωπικό της Σχολής Μηχανολόγων και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) της ίδιας σχολής. Έκανε χρήση των προβλέψεων των παραγράφων 1, 2 και 5 του άρθρου 27 του νόμου 4386/16 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –επί υπουργίας Φίλη στο Παιδείας–, σύμφωνα με τις οποίες οι θέσεις των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε θέσεις ΕΔΙΠ, εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα.
  • • Στις 19 Ιουλίου, μεσοκαλόκαιρα, η πρυτανεία του ΕΜΠ όρισε τριμελή επιτροπή για την αξιολόγηση της αίτησης.
  • • Στις 19 Οκτωβρίου η επιτροπή συναίνεσε στη μετάταξη.
  • • Στις 27 Δεκεμβρίου, πάλι εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών, ο πρύτανης υπέγραψε την απόφαση.
  • • Στις 2 Απριλίου 2018, Μεγάλη Δευτέρα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έκτοτε η κ. Μπαζιάνα ανήκει στο ΕΔΙΠ του Τμήματος Πληροφορικής.

 

Από την πολιτική εξουσία στην ακαδημαϊκή

Πρακτικά, η κ. Μπαζιάνα, μέσα σε 461 ημέρες (1 χρόνο, 3 μήνες και 1 εβδομάδα), από αποσπασμένη στο ΕΜΠ δασκάλα Πληροφορικής έγινε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο ίδιο ίδρυμα, απρόσκοπτα, χωρίς καμία αξιολόγηση και μόνο με μετατάξεις.

Πανεπιστημιακοί που γνωρίζουν καλά τον χώρο προβλέπουν ότι η ακαδημαϊκή κυλιόμενη προς τα πάνω σκάλα που ανεβάζει την κ. Μπαζιάνα από επίπεδο σε επίπεδο δεν έχει σταματήσει ακόμη.

Η πρώτη κυβερνητική απόπειρα να δοθεί στο ΕΔΙΠ, όπου ανήκει η κ. Μπαζιάνα, η δυνατότητα να εντάσσεται στις ακαδημαϊκές βαθμίδες αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι θα πρόκειται για ανάδειξη ακαδημαϊκών χωρίς προκήρυξη θέσεων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουν» έλεγαν.