Στο στόχαστρο η Δούρου για τις νέες πλημμύρες - Free Sunday
Στο στόχαστρο η Δούρου για τις νέες πλημμύρες

Στο στόχαστρο η Δούρου για τις νέες πλημμύρες

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και πάλι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την πολύπαθη περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Η «κακοφωνία» μεταξύ Δήμου Μάνδρας και Περιφέρειας σχετικά με τις ευθύνες για τις πλημμύρες, αλλά και για την καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά έργα, μετά τις καταστροφές του περασμένου φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τη συντονισμένη κριτική της αντιπολίτευσης, δημιουργεί μια κακή εικόνα για την περιφερειάρχη, η οποία, από την πλευρά της, απέδωσε (και) στην κλιματική αλλαγή τα νέα προβλήματα.

Αργοί ρυθμοί για τα έργα

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώπιον της νέας καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα η κ. Δούρου υπερασπίστηκε την πολιτική της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν και ότι… βρίσκονται κοντά στη φάση της σύναψης σύμβασης με τον εργολάβο. Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους». Με απλά λόγια, οι ρυθμοί-ρεκόρ μεταφράζονται στο ότι τα έργα… δεν έχουν ακόμα αρχίσει (προφανώς, κάποιος θα πρέπει να λάβει υπόψη τη γραφειοκρατία, καθώς και τις διάφορες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ευθυνών, όπως συνήθως συμβαίνει στο ελληνικό κράτος).

Τι έχει γίνει

Πάντως, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που εκκρεμούσε από το 2015, δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018, προσθέτοντας ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».
Παράλληλα, η Περιφέρεια επισήμανε ότι για φαινόμενα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, στην Κρήτη, στον Βόλο, στη Χαλκιδική κ.α., κανείς δεν έχει αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». Ίσως επειδή ήταν η κ. Δούρου που τον Απρίλιο του 2014, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα, εξέδιδε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές». Πλέον έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια ως Περιφερειάρχης Αττικής.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Πάντως, τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα έδωσαν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ασκήσει δριμεία κριτική στην Περιφέρεια Αττικής, με τη ΝΔ να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη. Μία λέξη υπάρχει μόνο γι’ αυτή την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή». Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος μετέβη επιτόπου με κλιμάκιο του κόμματος, τόνισε ότι «δυστυχώς, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο κυρίως στην Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα αντιπλημμυρικό έργο και κυρίως αυτά που θα θωρακίσουν την περιοχή από τα ρέματα της Σούρας και της Αγ. Αικατερίνης. Ακόμα και οι μελέτες που είχαν ανατεθεί από το 2013 για την αντιπλημμυρική προστασία, και έπρεπε για την Αττική να είχαν τελειώσει από το καλοκαίρι του 2017, δεν έχουν προχωρήσει. Δικαιολογίες περί γραφειοκρατίας δεν χωράνε όταν η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία ήδη για 3,5 χρόνια».

Μπελάδες με τα σκουπίδια

Την ίδια στιγμή το ζήτημα των απορριμμάτων της Αττικής συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο για την Περιφέρεια, παρά την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Κι αυτό διότι η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στην Αττική υποχρεώνει την κ. Δούρου να ανακρούσει πρύμναν σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2014 η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης Αττικής σε σχετική εκδήλωση στο Γραμματικό είχε υπογραμμίσει ότι «η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι παράνομη, καθώς βρίσκεται πάνω σε ρέμα, γεγονός που καταδεικνύουν η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού». Ωστόσο, μετά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής το 2016, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, καθώς προέβλεπε συνέχιση λειτουργίας της Φυλής, ενίσχυση του ΕΜΑΚ Φυλής και συνέχιση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα, νέο κύτταρο στη Φυλή και στο Λατομείο Μουσαμά, άνοιγμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, προώθηση της καύσης, καθώς και χωροθέτηση ΧΥΤΑ και στα ανενεργά λατομεία της Αττικής. Μάλιστα, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η κ. Δούρου ήταν ξεκάθαρη: «Το Γραμματικό θα ανοίξει και θα ανοίξουν και άλλα τέσσερα. Τελεία, παύλα, παρένθεση», προσθέτοντας ότι «η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες. Εγώ θα είμαι απέναντι».

Μανιάτης: Ανατράπηκαν τα πάντα

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των προβλημάτων με τον ΧΥΤΑ Φυλής ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είχε υπενθυμίσει ότι από το καλοκαίρι του 2014, σε στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, είχαν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ με αξιοποίηση ΣΔΙΤ, προσθέτοντας ότι «η κ. Δούρου επέλεξε να ανατρέψει όλο τον σχεδιασμό Σγουρού, στη λογική του “αριστερού τρόπου συλλογής απορριμμάτων”, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χαθεί τα κονδύλια, να μην έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην πρόοδο του νέου σχεδιασμού και να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να παίζουν με την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».