Ο Τσίπρας θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση για να ξεχάσουμε την ύφεση - Free Sunday
Ο Τσίπρας θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση για να ξεχάσουμε την ύφεση

Ο Τσίπρας θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση για να ξεχάσουμε την ύφεση

Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος,  είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορέψουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε την Επιτροπή, την οποία όρισε ο ίδιος «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. 

Διάλογος μέσω TAXIS NET

Η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Την περίοδο αυτή, η βασική πρωτοβουλία της έχει να κάνει με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/) δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσει μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι διασφαλίζεται κάθε «ψήφος» να είναι ατομική (δηλαδή να μην μπορεί ένα άτομο να διπλοψηφίσει) και ταυτόχρονα (διασφαλίζεται) το απόρρητο των στοιχείων του πολίτη που συμμετέχει στη διαδικασία. Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται, συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης, με διασφαλισμένη την ανωνυμία του.

Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (έξι ενότητες) είναι 20 λεπτά.

Μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση, η Επιτροπή έχει προγραμματίσει τη διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, και στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας. Θα ακολουθήσει β΄ φάση της διαβούλευσης, με το έργο της Επιτροπής να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

Οι 6 θεματικοί άξονες της διαβούλευσης

Η δημόσια διαβούλευση αφορά τους εξής θεματικούς άξονες:

   * Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος

   * Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας

   * Σχέση κράτους-εκκλησίας

   * Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες

   * Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα

   * Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και μέλη

  • ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος,
  • οι πρυτάνεις Αθ. Δημόπουλος και Ι. Γκόλιας,
  • οι πανεπιστημιακοί Ναπ. Μαραβέγιας και Ν. Μουζέλης,
  • οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας Ρ. Δούρου και Κ. Αγοραστός
  • ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, και
  • ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Αν. Τζήκας.

Το ερωτηματολόγιο με 53 ερωτήματα

Το ερωτηματολόγιο της δημόσιας διαβούλευσης περιλαμβάνει πενήντα τρία ερωτήματα στις έξι θεματικές ενότητες,  

Για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ρόλο του Κοινοβουλίου. την κυβέρνηση, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τους «Θεσμούς διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών», την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, την διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τη σχέση κράτους και εκκλησίας, τις ατομικές ελευθερίες και τις «Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά δικαιώματα». 

Στην τελευταία θεματική ενότητα, ο πολίτης ερωτάται εάν πιστεύει ότι πρέπει να απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;