Βουλή: Αντιπαράθεση Βορίδη - Σκουρλέτη για τον "Κλεισθένη" - Free Sunday
Βουλή: Αντιπαράθεση Βορίδη - Σκουρλέτη για τον "Κλεισθένη"

Βουλή: Αντιπαράθεση Βορίδη - Σκουρλέτη για τον "Κλεισθένη"

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίατο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και οι τροπολογίες για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας - Αττικής και την επιτροπή που θα εξετάσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια αύριο το μεσημέρι (15:00) για να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τελικές αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την ρύθμιση για το «σπάσιμο» των δύο εκλογικών περιφερειών, καθώς από την στάση της θα εξαρτηθεί εάν θα ισχύει από της ερχόμενες εκλογές ή στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που συνταγματικά τοποθετείται το 2023.

Οι προωθούμενες διατάξεις εγκρίθηκαν με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εκτός των άρθρων που αφορούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, όπου επιφυλάχθηκαν οι ΑΝΕΛ και υπερψήφισε το ΚΚΕ.

Αναφορικά με την τροπολογία για το «σπάσιμο» των περιφερειών, θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Επιφυλάχθηκαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών αλλάζει το πρώτο άρθρο του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα να απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίησή της.

Από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή, οι ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού προσανατολίζονται στην ψήφιση της ρύθμισης στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία μπορεί να λάβει 178 «ναι», με αποτέλεσμα ο χρόνος εφαρμογής της να εξαρτάται από την στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βορίδης: Η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τακτικισμούς και κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις προκειμένου να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» ξεκαθάρισε παράλληλα πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων που αφορούν το εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση (σ.σ. απλή αναλογική κ.λ.π).

Απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, που υποστήριξε πως η ΝΔ, εξαρτώντας την ψήφο της για το σπάσιμο των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού, υπεκφεύγει των ευθυνών, είπε: «Αναφέρατε ότι υπεκφεύγουμε γιατί κάνουμε την σύνδεση της κατάτμησης -που επί της αρχής συμφωνούμε- με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφού είναι ασύνδετα γιατί έχετε καταθέσει δύο τροπολογίες; Είναι συνδεδεμένα γιατί είναι παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα. Εσείς υπεκφεύγετε. Λέτε ότι δεσμεύεστε να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση σε πέντε μήνες μάξιμουμ. Ε, λοιπόν, και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ψηφίσουμε την κατάτμηση των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού σε πέντε μήνες που θα το φέρετε. Θα περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα της επιτροπής και στο 5μηνο θα το ψηφίζουμε όλοι μαζί. Ποια είναι η ανάγκη να ψηφίσουμε σήμερα την κατάτμηση και σε πέντε μήνες την ψήφο στο εξωτερικό; Θέλετε να πάρετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα. Η προθεσμία που βάζετε είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική. Ρίχνετε στάχτη στα μάτια μας. Εμείς δεν θέλουμε να παίζουμε. Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο στους κατοίκους του εξωτερικού».

Πέραν αυτών, ο κ. Βορίδης άσκησε κριτική και για την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει την παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Εντυπωσιάζει για μια παράταξη που υποτίθεται ότι ακούει την θεσμική συγκρότηση της κοινωνίας και θέλει ως Αριστερά να βρίσκεται σε διάλογο μαζί της το πόσο δεν ακούτε την αυτοδιοίκηση. Αυτή η ευαίσθητη Αριστερά είναι κουφή και δεν θέλει να ακούει τι λέει το 90% των αυτοδιοικητικών που της λέει ότι το νομοσχέδιο θα παραλύσει την αυτοδιοίκηση. Ολους τους ακούτε τους συγκεκριμένους δεν τους ακούτε. Και τους δικούς σας δεν ακούτε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δεν άκουσα απαντήσεις παρά μόνο βαριές κουβέντες. Άκουσα έναν άλλο να λεει ότι στους Δήμους δεν είχαμε δημοκρατία και ξεκινά τώρα. Θα έχουμε την Σκουρλέτειο Δημοκρατία. Είναι οι παραισθήσεις μεγαλείου προ της πτώσεως».

«Η απλή αναλογική έχει ένα επιχείρημα: την απόλυτη ισότητα της ψήφου. Το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής θεωρίας είναι η δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για τους πολίτες. Όμως τι θα γίνει σε δυσαρμονία δημάρχου και πλειοψηφίας συμβουλίου; Κατ αναλογία στο πολιτικό σύστημα θα είχαμε απώλεια δεδηλωμένης και εκλογές. Εδώ δεν έχουμε τέτοια λύση. Θα έχουμε το απόλυτο αδιέξοδο. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

Επίσης, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για θεσμοθέτηση της διαφθοράς και των αθέμιτων συναλλαγών. «Το ζήτημα των συναλλαγών που ενισχύετε θεσμικά σας απασχολεί; Η αδύναμη διακυβέρνηση απέναντι σε τοπικά και υπερτοπικά οικονομικά συμφέροντα; Θεσμοθετείτε την διαφθορά καθιστώντας αδύναμη την διακυβέρνηση και τον δήμαρχο και άρα έρμαιο και εκτεθειμένο σε συμφέροντα. Καμία απάντηση ούτε κι εδώ. Το μόνο που λέτε είναι ότι η απλή και άδολη αναλογική είναι καλή»

Σκουρλέτης: Οι «γαλάζιες» βαρονίες δεν θέλουν κατάτμηση περιφερειών

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η κατάτμηση των περιφερειών προκαλεί εμφύλιο στο εσωτερικό της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «στην αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχούν οι πολιτικές βαρονίες».

Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υποστήριξε ότι εντός του επόμενου πεντάμηνου η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη πρόταση.