Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν θα θέσει ο Τσίπρας την κράτηση των δύο στρατιωτικών - Free Sunday
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν θα θέσει ο Τσίπρας την κράτηση των δύο στρατιωτικών

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν θα θέσει ο Τσίπρας την κράτηση των δύο στρατιωτικών

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουλίου 2018. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αναλυτικά:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

  • 14:30 ​Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.
  • 19:30 ​Δείπνο εργασίας 

Πέμπτη 12 Ιουλίου

  • 08:45​ Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.
  • 10:30​ Σύνοδος για το Αφγανιστάν
  • 14:30 ​Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

family photo

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στο Λονδίνο στις εργασίες της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία αφορά τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έκαναν λόγο για απτή αναγνώριση του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 DSF3768

Ο Πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο δήλωσε:

«Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, τα οκτώ αυτά δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, δυστυχώς η χώρα απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής της δυναμικής και του ρόλου της στην περιοχή. Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», μία πρωτοβουλία που πάρθηκε το 2014 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Αυστρία, με τη συμμετοχή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε αυτή λοιπόν τη Διαδικασία, σε αυτή την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η Ελλάδα δεν συμμετείχε. Φέτος, για πρώτη φορά όχι μόνον εκλήθη να παραστεί, αλλά εκλήθη ως μόνιμο πλέον μέλος σε αυτή τη Διαδικασία, που αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική». 

 DSF3574 1

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα project που συζητήθηκαν λέγοντας: «Πέραν του γεγονότος ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτό τον ηγετικό ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, συζητήσαμε και προτάθηκαν και πολύ σημαντικά project, έργα δηλαδή, που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα μεταφορική, ενεργειακή, ψηφιακή, της Βορείου Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Τα έργα, τα οποία έχουμε ήδη προχωρήσει, κατά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, αλλά και τα έργα τα ενεργειακά, τον κάθετο άξονα IGB, τον TAP και τα έργα μεγάλων σιδηροδρομικών διασυνδέσεων και οδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη» και συνέχισε: «Και, βεβαίως, συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για τα έργα αυτά, καθώς και την οικονομική ενίσχυση για έργα που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθούν διασυνοριακές υποδομές, αλλά και η επιχειρηματικότητα στις δύο πλευρές.  Θέλω με δύο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει  η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα οικονομική των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, η περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη Βαλκανική», κατέληξε.