Τον Μάιο του 2019 οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις Ευρωεκλογές - Free Sunday
Τον Μάιο του 2019 οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις Ευρωεκλογές

Τον Μάιο του 2019 οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις Ευρωεκλογές

Τον Μάιο του 2019 θα διεξαχθούν με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε αποδεκτή την σχετική τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απ' ότι φαίνεται μόνο τυχαία δεν ήταν αλλά αντιθέτως κατατέθηκε σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

 «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι εκλογές (βουλευτικές) τον Οκτώβριο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «η βασική λογική του «Κλεισθένη 1» είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών από τις εθνικές ή από τις ευρωεκλογές» και γι’ αυτό ορίζεται παγίως να διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές στη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Ωστόσο, συνέχισε ο υπουργός, «υπήρχε το ερώτημα πώς θα κάναμε εφαρμογή αυτής της διάταξης με το δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών» και προκειμένου «η μετάβαση να γίνει με ομαλό τρόπο» υιοθέτησε την τροπολογία οι πρώτες εκλογές με τον «Κλεισθένη» να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές.

Μ. Βορίδης: Η σημερινή συνεδρίαση έχει τίτλο: στο ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου κ. Τσίπρα

«Η σημερινή συνεδρίαση έχει τίτλο: στο ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου κ. Τσίπρα. Γι αυτό θα συζητήσουμε. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που λέει ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου 2019. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα χθες το βράδυ, 16 καλοί συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σκέφτηκαν καινούριο και είπαν ότι ειδικά για τις εκλογές του 2019, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές. Όμως κάτι ξανασκέφτηκαν μέχρι σήμερα το πρωί και έτσι απέσυραν την πρώτη τροπολογία και είπαν να το αλλάξουν και να βάλουν ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση είπε να το κάνει αποδεκτό. Είστε για γέλια και για κλάματα» είπε αρχικά ο κ. Βορίδης και συνέχισε «ο υπουργός επιχειρηματολογούσε υπερ της μετακινήσεως των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντάς μας ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να θολώσει το μήνυμα με την ταύτισή τους με τις ευρωεκλογές. Του λέγαμε ότι το πάτε σε ύποπτη περίοδο καθώς μπορεί να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές με τις εθνικές τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα λοιπόν λεει να μην το θολώσουμε με τις εθνικές και να το ξναναγυρίσουμε στις ευρωεκλογές».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι « αρχικώς ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να έχει την δυνατότητα διπλών εκλογών τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019 για να μπερδέψει το σύστημα. Εκεί υπήρχε ένα θέμα. Φτάνεις μέχρι εκεί για να κάνεις εθνικές; Αν δεν φτάνεις χάνεις το πλεονέκτημα και το σύστημα της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς θα το ακυρώσουμε. Χθες λοιπόν σε ταραχή διανοητική είπε άσε να το ξαναβάλω πίσω για να ταυτίσω αυτοδιοικητικές – ευρωεκλογές και εθνικές».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είπε «δεχθήκατε να εφαρμόσετε τους νέους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα ακυρώνοντας την όποια προσωπική σας σοβαρότητα. Όταν σου κάνουν τέτοια και είσαι υπουργός δεν το δέχεσαι. Λες, ας το κάνει ο επόμενος. Αλλιώς πάς για τις Σατραπείες».

«Βρίσκεστε σε πανικό , κατάρρευση και εργαλειοποιείτε την αυτοδιοίκηση και είναι απαράδεκτο και αυτό καταδικάζουμε και διακηρύττουμε ότι δεν θα συμπράξουμε σε αύτη την ιταμή πρακτική» τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε «Ομολογήσατε και την προεξοφλημένη ήττα γιατί η μετακίνηση της ημερομηνίας γίνεται γιατί γνωρίζετε ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα χάσετε»