Ο Βούτσης θέλει προσλήψεις στη βουλή αλλά δεν τις κάνει για να μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο... - Free Sunday
Ο Βούτσης θέλει προσλήψεις στη βουλή αλλά δεν τις κάνει για να μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο...

Ο Βούτσης θέλει προσλήψεις στη βουλή αλλά δεν τις κάνει για να μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο...

Με μια συμβολική κίνηση, η οποία έχει αναμφισβήτητα πολιτική σημασία και που προκαλεί σε αρκετούς βουλευτές πικρό χαμόγελο, ο Πρόεδρος της Βουλής συνοδεύει –μέσω- την: Μία εκ των αλλαγών που ψηφίστηκαν αφορά

Την κατάργηση της θεσπισθείσας το 1991 χορήγησης πρόσθετης αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα των θερινών μηνών, προβλέπει η αλλαγή του Κανονισμού της βουλής που ψηφίστηκε σήμερα το μεσημέρι, ενώ την προσεχή Τρίτη αρχίζουν τα «θερινά τμήματα».

Με τον προηγούμενο κανονισμό, οι βουλευτές ελάμβαναν πρόσθετη αμοιβή τόσο για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, όσο και στα θερινά τμήματα αλλά το ύψος της πρόσθετης αυτής αμοιβής είχε μειωθεί αρκετά και πολλοί βουλευτές λένε πως ουσιαστικά το «επίδομα» των θερινών είχε κοπεί.

Το ποσό που προβλέπεται για το τρέχον έτος συνολικά (για θερινά και Επιτροπές) είναι 1.321.000 ευρώ.

Άλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν την αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους από 20 υπάλληλοι της Βουλής, δέκα για το τρίτο κόμμα, και από πέντε για τα υπόλοιπα.

Οπως ειπώθηκε, «σήμερα» η αναλογία ήταν 29 για ΝΔ, 16 ΠΑΣΟΚ, 8 για ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι πολλές από τις επιθέσεις κατά της βουλής έχουν δόλο, με στόχο την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τουλάχιστον επί της θητείας του δεν γίνονται κομματικές προσλήψεις. Παλαιότερα, συμπλήρωσε, υπήρχαν εποχές «πελατειακής νοοτροπίας».

Ο κ.Βούστης είπε ότι το μόνο που ισχύει για προσλήψεις, αφορούσε τις συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα) ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό στη Βουλή και τόνισε την πολιτική του βούληση αυτές όπου εντοπίζονται να πληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ύπαρξη πλάνου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και κατόπιν διαγωνισμού 17 υπαλλήλων, στη βάση της πρόβλεψης του νόμου για 1 προς 4, συγκριτικώς με εκείνους που συνταξιοδοτούνται.

Ο Πρόεδρος της βουλής είπε ότι αποφάσισε να «παγώσει» επί του παρόντος, μία εκ των αλλαγών που είχαν σχεδιαστεί και αφορούσε την μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή – και παρά το γεγονός ότι η αλλαγή αυτή συναντούσε την συναίνεση όλων των κομμάτων:

«Ζητώ να παγώσει. Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο» είπε αιτιολογώντας αυτή την υπαναχώρησή του ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι».

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», που –όπως ανέφερε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις- «μπορεί να έχει αγκάθια».