Στη μεταστροφή του Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για τους δύο στρατιωτικούς - Free Sunday
Στη μεταστροφή του Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για τους δύο στρατιωτικούς

Στη μεταστροφή του Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για τους δύο στρατιωτικούς

Στην αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων μετά την επανεκλογή Ερντογάν, εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στι φυλακές της Αδριανούπολης, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την κράτηση, «υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η οποία κατά τον κ.Τζανακόπουλο «φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια», και εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει σύντομα μια μεταστροφή της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, καθώς όπως εκτίμησε ότι «ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα»

«Αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης», είπε και διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική Εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τουρκική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά από την αγόρευση του Τούρκου εισαγγελέα χθες στην δικαστική διαδικασία μετά από την οποία απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών, ο οποίος έκανε λόγο για «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», οι δύο απειλούνται με ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους» και ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει την κατηγορία ενώ σημείωσε ότι το γεγονός ότι η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας δεν πήρε υπόψη του τη δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, θεώρησε δεδομένη «τη μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Στην κατάθεση του, ο Άγγελος Μητρετώδης, διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι δεν είχε «την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος» ενώ ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».