Ν. Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας - Free Sunday
Ν. Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας

Ν. Κοτζιάς: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας

Οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή κατά κύριο λόγο Πανεπιστημιακών και Νομικών, που τοποθετήθηκαν στο ζήτημα της ιστορικότητας της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας.

Την ημερίδα, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας και της στρατηγικής υλοποίησής της, έκλεισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης», είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί «επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση» αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.

Αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας από τη Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες πως η ελληνική πλευρά έδωσε στην ΠΓΔΜ την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε πως θα ήταν δυνατόν να κερδίσει το δημοψήφισμα αν δεν του δίναμε τίποτα.

«Ναι, του δώσαμε την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά με τον όρο ότι θα κάνει αίτηση με το όνομα της συμφωνίας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά δεν αλλάξει όνομα η γειτονική χώρα η αίτηση  θα παύσει να ισχύει.

Παράλληλα, υπερασπιζόμενος της συμφωνίας δήλωσε πως «πήραμε την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας. Πολύ σπάνια στην παγκόσμια ιστορία άλλαξε το όνομα μιας χώρας. Και το όνομα είναι γενικής ισχύος, δηλαδή για όλες τις χρήσεις».