Μια νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο, 44 χρόνια μετά την εισβολή - Free Sunday
Μια νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο, 44 χρόνια μετά την εισβολή

Μια νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο, 44 χρόνια μετά την εισβολή

Έκκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί για να μπορέσει ο ΓΓ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για το Κυπριακό, απηύθυνε χθες το βράδυ, λίγες λωρες πριν συμπληρωθούν 44 χρόνια απο την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων» στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

«Δεν μπορεί και δεν έχουμε ανάγκη, ως ευρωπαϊκή χώρα, τις εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας», είπε ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο, της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ προσέθεσε ότι «δεν θέλουμε παρουσία στρατού διότι δεν κινδυνεύουμε από πουθενά, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις γειτονικές χώρες, διότι έχουμε αναπτύξει δεσμούς ισχυρότατους όσο ποτέ προηγουμένως».

Παρών στην τελετή ήταν και ο έλληνας υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση», πέρυσι στο Κραν Μοντανά, απάντησε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες

Ο κ.Ακιντζί χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974 «μια σωτήρια επέμβαση, που άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι για να βρεθεί λύση του Κυπριακού χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, για να προσθέσει ότι η τουρκική πλευρά «δεν θα αποδεχθεί ατέρμονες συνομιλίες ή να αποτελέσει μέρος μιας διαδικασίας χωρίς χρονικά πλαίσια».

Σήμερα, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί παρέλαση του τουρκικού στρατού και τουρκοκυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων. Πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, επιδείξεις πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, στο λιμάνι της οποίας έχουν καταπλεύσει σκάφη του Π.Ν. της Τουρκία