Ασπίδα κάλυψης στον Τσίπρα βάζουν οι υπουργοί του - Free Sunday
Ασπίδα κάλυψης στον Τσίπρα βάζουν οι υπουργοί του

Ασπίδα κάλυψης στον Τσίπρα βάζουν οι υπουργοί του

Τη θέση ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για την ύπαρξη νεκρών, πριν μπει στη σύσκεψη στις 11:30 της Δευτέρας γιατί δεν μπορεί να ήξερε και να μην πει, εξέφρασαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Επικρατείας Γιώργος Σταθάκης και Χριστόφορος Βερναρδάκης και οι αναπληρωτές Υπουργοί Άμυνας Φώτης Κουβέλης και Υγείας Παύλος Πολάκης σε μία προσπάθεια κάλυψης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ εντείνονται οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ήξερε για τους νεκρούς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Βερναρδάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει «φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος» ενώ ο κ.Σταθάκης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 αναρωτήθηκε αν «υπάρχει Έλληνας Πρωθυπουργός που θα είχε κάποια σκοπιμότητα στο να αποκρύψει μία εθνική τραγωδία; Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για κάτι και με κάποιον τρόπο επιλέγει να αποκρύψει; Είναι αστείο.».

Ο κ.Κουβέλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 χαρακτήρισε «αδιανόητο να ήξερε ο Πρωθυπουργός για τους νεκρούς και να το απέκρυπτε» και ο κ.Πολάκης είπε ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αφότου είχαν φύγει οι κάμερες».

Παντως τόσο ο κ.Σταθάκης ζήτησε να ερευνηθεί «Το αν υπήρχε εικόνα από Υπηρεσίες και δε μεταφέρθηκε, θα διαπιστωθεί» και ο κ.Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «επιμέρους λάθη αλλά στρατηγικής σημασίας λάθη δεν έγιναν», ενώ διαβεβαίωσε ότι στο Υπουργείο Άμυνας δεν γνώριζαν το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ.Σταθάκης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παίρνει μέτρα για την επόμενη μέρα και ανέφερε ότι «ολόκληρο το σύστημα Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε μπροστά σε ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έντασης και πολύ μικρής διάρκειας και δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει» ενώ παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Χαρακτηρίζοντας τα όσα έγιναν στην ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα ως τη «μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει δει ποτέ ο τόπος», υπογράμμισε ότι, «δεν πρέπει να αποδοθεί στο αυθαίρετο» και τόνισε πως «η Πολιτική Προστασία οφείλει να τους προστατεύει όλους».

«Οι οικιστικές στρεβλώσεις θα διορθωθούν με κάθε κόστος», εκτίμησε και τόνισε ότι, μέσα στις επόμενες δύο – τρεις μέρες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα σχετικά μέτρα.

Κληθείς να απαντήσει στο αν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε δώσει εντολή για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτου, ως Υπουργός Εσωτερικών, απάντησε ότι δεν το «έχει υπόψη» .

Ο κ.Πολάκης επιβεβαίωσε ότι την ώρα της σύσκεψης ο ίδιος γνώριζε τις πληροφορίες για νεκρούς αλλά περίμενε την επίσημη έκθεση.

«Την ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα. Τι θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες»; είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αφότου έφυγαν οι κάμερες.

«Σαφώς και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός όταν έφυγαν οι κάμερες» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Και όταν πλέον μπήκαν τα συνεργεία και αρχίσαμε να βλέπουμε τι έγιναν στα σπίτια βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε για 20 νεκρούς» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.