Ο Σκουρλέτης φορτώνει την ευθύνη στον Τόσκα, αλλά εκείνος δεν αναγνωρίζει ευθύνη - Free Sunday
Ο Σκουρλέτης φορτώνει την ευθύνη στον Τόσκα, αλλά εκείνος δεν αναγνωρίζει ευθύνη

Ο Σκουρλέτης φορτώνει την ευθύνη στον Τόσκα, αλλά εκείνος δεν αναγνωρίζει ευθύνη

Ως εξιλαστήριο θύμα της τραγωδίας στο Μάτι, αντιμετώπισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τον πρώην πλέον αναληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, κατά την σημερινή τελετή παράδοσης παραλαβής των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

«Θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του Νίκου Τόσκα υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, καταλογίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για την διαχείριση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Όμως από την πλευρά του, ο κ.Τόσκας απέφυγε να καταστήσει σαφές τι ευθύνες θεωρεί ότι έχει κάνοντας λόγο για τραγωδία και λέγοντας ότι «η συνείδησή του επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου»

«Οφείλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρυσμα», είπε ο κ.Τόσκας, ο οποίος χαρακτήρισε την παραίτηση όχι ως ανάληψη ευθύνης αλλά ως απόδειξη ότι δεν είναι «βιδωμένος» με την καρέκλα του.

Ο Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αποθέωσε τον Αλέξη Τσίπρα ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να μην ξαναζήσουμε κάποια παρόμοια τραγωδία.

Από την πλευρά του, ο κ.Σκουρλέτης προέβλεψε ότι «θα έρθουν κι άλλες φορές δύσκολες συγκυρίες» και προανήγγειλε την εκπόνηση νέου σχεδιασμού για την πολιτική προστασία και σύγκρουση με οικιστικά συμφέροντα.

«Σε μεγάλο βαθμό ο οικιστικός λαβύρινθος της περιοχής έπαιξε ρόλο καθοριστικό στον απολογισμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα, όσο κι αν κάποιοι λένε ότι είναι αποπροσανατολιστικό, ειδικά μετά από τόσες απώλειες ζωών. Είναι αποπροσανατολιστικό να βλέπουμε τα εγκλήματα που έχουν γίνει; Τι επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία. Τα δύο μέτωπα πρέπει να συνοδευτούν και από μία σε βάθος αποτίμηση των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες», είπε ο κ.Σκουρλέτης.

Παρά τις προσπάθειες του κ.Τόσκα, ο κ.Σκουρλέτης απέφυγε να τον θέσει εκτός κάδρου ευθυνών ενώ άφησε ανοιχτη την κριτική στις επιδόσεις του στο Υπουργείο:

«Ευχαριστώ τον Νίκο και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι ανιδιοτελής και υπερασπιστής των ιδεών και των αξιών του», είπε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη δουλειά που έκανε ο κ.Τόσκας, «μέσα σε δύσκολες συνθήκες ακραίας πολιτικής λιτότητας».

Ο νέος πολιτικός υπεύθυνος των σωμάτων ασφαλείας, προσδιόρισε και τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπει:

«Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο για την αστυνομία, όσο και για την πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη μέσα από την αποτίμηση, να βρουν πιο ισχυρές, με πιο υψηλό το φρόνημα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι η διαρκής αποστολή των δύο αυτών σωμάτων. Αυτοί οι ένστολοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να δράσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Ας αφήσουμε τη γλυκεία πολιτεία της πολιτικής κερδοσκοπίας και ας σταθούμε όλοι μαζί. Είναι απαίτηση των πολιτών. Η κριτική να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο. Θέλω να ευχηθώ να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις», είπε.