Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι θέλουν συγκάλυψη των ευθυνών για τις πυρκαγιές - Free Sunday
Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι θέλουν συγκάλυψη των ευθυνών για τις πυρκαγιές

Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι η κοινή γνώμη πιστεύει ότι θέλουν συγκάλυψη των ευθυνών για τις πυρκαγιές

Αντιμέτωποι με το φόβο ότι η κοινωνία θα σχηματίσει την βεβαιότητα ότι οι ευθύνες για την τραγωδια στο Μάτι, θα συγκαλυφθούν βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μαξίμου, ενώ όμως την ίδια ώρα προσπαθούν να σταματήσει ο καταλογισμός των ευθύνες στα πρόσωπα που έχουν ήδη παραιτηθεί.


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «το μήνυμα από την πρώτη στιγμή ήταν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συγκάλυψη και οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν», ενώ την ίδια στιγμή κατηγόρησε την ΝΔ, ότι ζήτησε τις παραιτήσεις αυτών που έχουν παραιτηθεί.

 «Η ΝΔ ξεκίνησε ζητώντας τις παραιτήσεις αυτών, που η ίδια θεώρησε από την πρώτη στιγμή υπεύθυνους, συνεχίζοντας τις τελευταίες μέρες να μιλά για ευθύνες του πρωθυπουργού και να ζητάει την παραίτησή του», είπε η κ.Σβίγγου, η οποία προσδιόρισε την «ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό»  σε «άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και σε έναν συγκροτημένο σχεδιασμό».

«Αυτή η τεράστια πολιτική και ηθική ευθύνη, που έχει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά και στα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων και των οικογενειών τους, αλλά αφορά και στις ριζικές τομές, τόσο στο οικιστικό μοντέλο, όσο και στην πολιτική προστασία» είπε η κ. Σβίγκου, ενώ διαβεβαίωσε πως «υπάρχει μία εμπεδωμένη βούληση της κυβέρνησης για μία σοβαρή και αξιόπιστη έρευνα, η οποία θα δώσει απαντήσεις, τόσο για τα αίτια, όσο και για ενδεχόμενες ευθύνες». 

«Αλλά θα έλθει κυρίως να επιβάλει νομιμότητα, που θα προστατεύσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, ώστε να μην επαναληφθεί ξανά μια τέτοια τραγωδία», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε τριάμισι χρόνια έκανε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, τόσο για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, όσο και για τον χωροταξικό σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» αν και παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και την ευθύνη την οποία έχουμε εμείς, γιατί δεν υπήρξαμε πιο τολμηροί στην υλοποίηση πολιτικών, όπως για παράδειγμα οι μαζικές κατεδαφίσεις».

Στο γνωστό κίμα της οξύτητας κατά της ΝΔ ξανάρχισαν να κινούνται και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης, σύμφωνα με τον οποίο «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια ομάδα ελεεινών ανθρώπων με τον πιο ελεεινό αυτών να ηγείται αυτής της παράταξης». 

Ο βουλευτής της Δράμας μιλώντας στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, στο «Κόκκινο», χαρακτήρισε εξαιρετικά σωστή την απόφαση να μην υπάρχουν στελέχη του κόμματος στις συζητήσεις των μέσων μαζικής την ίδια ώρα που παραδεχόταν όσα δεν έκανε ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήταν εστιασμένη σε πολλά σημαντικότατα επίσης θέματα.

Ενδεικτικό του κλίματος ηττοπάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποστροφή του ότι το κόμμα δεν πρέπει να προσπαθήσει να αντισταθμίσει το κλίμα που είναι βαρύ εξαιτίας της καταστροφής. 

«Το κλίμα θα αντιστραφεί αν η ισχύς του νόμου γίνει πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 100 χρόνια, αυτό θα δείξει ότι βάλαμε μυαλό και εμείς ακόμα», κατέληξε.

 

Σχετικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό της μεταμνημονιακής περιόδου διευκρίνισε πως «θα σέβεται μεν τους δημοσιονομικούς στόχους του 3,5%, αλλά θα σχεδιάζει την ελληνική οικονομία σε νέους άξονες, δικαιοσύνης, αναδιανομής, προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού».