Αποστάσεις Τζανακόπουλου από Τόσκα και αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας - Free Sunday
Αποστάσεις Τζανακόπουλου από Τόσκα και αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

Αποστάσεις Τζανακόπουλου από Τόσκα και αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των απερχόμενων αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής έλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τους χειρισμούς κατά την ημέρα της φωτιάς στην ανατολική Αττική

Μιλώντας στον ANT1, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία θεώρησαν οι ότι έκαναν ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την διάσωση των ανθρώπων, την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον συντονισμό πολύ δύσκολης επιχείρησης.

Τόνισε ότι το ζήτημα των ευθυνών θα απασχολήσει την Δικαιοσύνη και την Διοίκηση και η κατάσταση θα εκτιμηθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία, ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης τότε σχετικά με την ύπαρξη νεκρών, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με βάση την μαρτυρία ενός δημοσιογράφου ή ενός αστυνομικού και πρόσθεσε πως όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει νεκρούς, πρέπει να έχει και διασταυρωμένη και επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Επανέλαβε επίσης ότι έκανε ανακοινώσεις στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, όταν υπήρχε σαφέστατη πλέον εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Σχολίασε ότι το τελευταίο που τον απασχολεί είναι η επικοινωνιακή αποτίμηση της τραγωδίας, αλλά αν το κράτος και η κυβέρνηση έκαναν όσα μπορούσαν να κάνουν στο επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο και «αν θα πάρουμε εκείνες τις τολμηρές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες, για να μην υπάρξει ξανά μία τέτοια τραγωδία στο μέλλον».

«Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες δώσαμε μία μάχη για την αποκατάσταση της περιοχής πάρα πολύ γρήγορα, κινητοποιήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες της αποκατάστασης της περιοχής» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Η συγγνώμη της κυβέρνησης, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, είναι έμπρακτη, με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανακούφιση των πληγέντων, μίλησε για την αναβάθμιση και την αναμόρφωση του πολεοδομικού ιστού και της Πολιτικής Προστασίας

Όπως εξήγησε «Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταγράψαμε τις ζημιές, τους πληγέντες, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας. Τα συνεργεία του Δημόκριτου βρίσκονται εκεί και κάνουν μετρήσεις για πιθανή ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι μετρήσεις δειχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Αυθαίρετη δόμηση

Παίρνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτήν τη στιγμή έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση 61 ακινήτων. Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβουμε άμεσα θα μπορεί και το υπουργείο περιβάλλοντος να προχωρά σε κατεδαφίσεις ακινήτων. «Δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο», απάντησε στο σχόλιο ότι υπήρχαν υπουργοί της κυβέρνησης που αντιτάχθηκαν σε κατεδαφίσεις ακινήτων

Οικονομία

Οι θεσμοί είπαν ότι το πρόγραμμα είναι ανατίστρεπτα εκτός πορείας, σχολίασε σχετικά με ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη για το τρίτο μνημόνιο. Βεβαίως έγιναν λάθη εκείνο το 6μηνο: Η ΕΚΤ έκανε λάθος με τους τραπεζικούς περιορισμούς στα κεφάλαια. Η πολιτική συζήτηση για εκείνο το εξάμηνο έχει εξαντληθεί, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος

Έκθεση Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Υπευθυνη οικονομική πολιτική μετα τα μνημόνια ζήτησε το Γραφείο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «Δεν έχουμε διάθεση να γυρίσουμε σε σπατάλες του 2010. Καμία παροχολογία δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν; Είναι άλλο πράγμα τα μέτρα και άλλο οι μεταρρυθμίσεις».

Περικοπές συντάξεων: ήταν ρύθμιση που είχε ζητήσει το ΔΝΤ και φαίνεται ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτή την περικοπή. Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ όταν υπάρχουν τα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος

Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού.  Η μετακίνησή μου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.