Χαρά, συγκίνηση και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης στην υποδοχή των δύο στρατιωτικών - Free Sunday
Χαρά, συγκίνηση και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης στην υποδοχή των δύο στρατιωτικών

Χαρά, συγκίνηση και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης στην υποδοχή των δύο στρατιωτικών

Με συγκίνηση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημερα, συγγενείς και φίλοι υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, τον ανθυπολοχαγό Άγγελου Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από έξι περίπου μήνες στις τουρκικές φυλακές.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παρών ήταν και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει πολιτικά από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος, εξέφρασε ικανοποίηση και δικαίωση γιατί στέφθηκαν με επιτυχία και οδήγησαν στην απελευθέρωση τους, «οι συστηματικές, συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών, των πολιτικών δυνάμεων και ολόκληρης της Ελλάδας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, έμεινε πιστός στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξιμου για την αποφυλάκιση των δύο ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού καθώς παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «ενώ όλοι δήλωναν ότι δεν βγήκε κάτι από τη συζήτηση αυτή, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι βγαίνει πιο αισιόδοξος. Ακριβώς γιατί και αυτή η συνάντηση, όπως και όλες οι άλλες προσπάθειές μας, του υπουργείου Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη μας και τον πρόξενό μας συνέτειναν ακριβώς σ΄αυτό, στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος όμως συμπεριέλαβε στην προσπάθεια «και άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

Πάντως όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έκαναν λόγο για «προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών».

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σχοινούδι της Ίμβρου όπου τέλεσε τον εσπερινό, δήλωσε: «Αδερφοί μου, φαίνεται ότι η Παναγία, με την ευκαιρία της εορτής Της, θέλησε να μας στείλει ένα μεγάλο δώρο. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι αφέθησαν ή αφήνονται ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο».