Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα - Free Sunday
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία στην Ελλάδα

Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για την επιστροφή στην Ελλάδα, όσων υπηκόων τρίτων χωρών εντοπίζονται στη Γερμανία, ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην χώρα Ελλάδα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, Ελεονόρε Πέτερμαν.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η κ.Πέτερμαν.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, έως την Τρίτη, εν μέσω των πανηγυρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα για το “τέλος των μνημονίων”, αναμένονται οι υπογραφή της συμφωνίας με βάση την οποία η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ως αντίβαρο, το Βερολίνο θα δεσμευθεό να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και τελικά θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.
Η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια της Καγκελαρίου Μέρκελ να πείσει τους συμπατριώτες της ότι εργάζεται για τη μείωση των συνεπειών από την έλευση των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό χθες Πέμπτη στη Σαξονία, υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

«Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ στη Δρέσδη έπειτα από μια συνάντηση με την τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), απέναντι στην οποία αναγνώρισε, ότι οι τοπικές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

«Είναι σαφές, το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», διαβεβαίωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.