Ο Ζάεφ χρησιμοποιεί τα αμερικανικά έγγραφα του 2008 υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα - Free Sunday
Ο Ζάεφ χρησιμοποιεί τα αμερικανικά έγγραφα του 2008 υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα

Ο Ζάεφ χρησιμοποιεί τα αμερικανικά έγγραφα του 2008 υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα

Σε επιχείρημα υπέρ της υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης στο δημοψήφισμα και κατά της εσωτερικής του αντιπολίτευσης, προσπαθεί να μετατρέψει τα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ τα οποία δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ,

Στο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, αναφέρεται ότι η χώρα ήταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου παραπέμποντας στη ρήση ενός ποιητή σύμφωνα με τον οποίο «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους».

Ο κ.Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συμπατριώτες του θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

«Αποδέχθηκαν ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονικά κι αυτό είναι ένα θέμα, που έχει κλείσει διαπαντός. Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυνατά όσο ποτέ άλλοτε. Θα στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή Μακεδονία», τόνισε σε μία χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην συνθηκολόγηση με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ κι αυτό είναι δικαίωμα κι υποχρέωσή μας. Γιατί είμαστε κατά;. Διότι υπονομεύει την ταυτότητά μας κι είναι αντίθετη στις αρχές μας. Ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτήν την συμφωνία, που είναι ενάντια στην εθνική μας ταυτότητα και τις αρχές μας», απαντησε ο ηγέτης του VMRO, Κριστιάν Μιτσκόφσκι, σε ομιλία του στο Τέτοβο.