Η παροχολογία ανεβάζει τα επιτόκια, σύμφωνα με την «Handelsblatt» - Free Sunday
Η παροχολογία ανεβάζει τα επιτόκια, σύμφωνα με την «Handelsblatt»

Η παροχολογία ανεβάζει τα επιτόκια, σύμφωνα με την «Handelsblatt»

Στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην εφαρμόσουν τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, αποδίδει η γερμανική «Handelsblatt» την άνοδο του επιτοκίου για το 10ετές ομόλογο.«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» τιτλοφορεί το άρθρο της η «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα πλέον θα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί, μετά τα σχέδια του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019.


«Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή. Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής»

Χθες στις Βρυξέλες, ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοικτό εχθές και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τελικά οι περικοπές στις από 1.1.2019, προς επίρρωση των πληροφοριών που έλεγαν για διάθεση αναβολής ή σταδιακής επιβολής των μειώσεων σε δόσεις, εκ μέρους της Επιτροπής.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup. «Οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα, πριν λάβουν αποφάσεις, καθώς οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες», είπε.