Ο Τσίπρας έπιασε το μήνυμα των αγορών και αντί για παροχές, μοιράζει ...όραμα - Free Sunday
Ο Τσίπρας έπιασε το μήνυμα των αγορών και αντί για παροχές, μοιράζει ...όραμα

Ο Τσίπρας έπιασε το μήνυμα των αγορών και αντί για παροχές, μοιράζει ...όραμα

Δεν ήλθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιράσω όραμα, είπε σήμερα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι θα υπάρξουν παροχές.

Ο κ.Τσίπρας αποκήρυξε την επιστροφή στην Ελλάδα της σπατάλης και, παραπέμποντας στην εμπνευσμένη από το “I have a dream”, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αντίστοιχη ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, παρουσίασε το “όραμα” του με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.

Ο κ.Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία τα οποία, υποτίθεται ότι προέρχονταν από τις επίσημες στατιστικές, τα οποία όμως είχαν παραποιηθεί. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν αναβάθμισε, όπως είπε, την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, αλλά την υποβάθμισε ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατά πλειοψηφία θέσεις ελαστικής απασχόλησης και όχι πλήρους απασχόλησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαβίωσε ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Θα πρέπει να σημειωθει ότι ο κ.Τσίπρας απέφυγε τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση αν και αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τη NOVARTIS, κάνοντας λόγο για υποθέσεις που ερευνα η δικαισύνη.

Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό,ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα αυξηθεί το 2019 σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ότι αφορά στις συντάξεις, ο κ.Τσίπρας είπε ότι αγωνία του είναι αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για τις μειώσεις,τις οποίες επέβαλε το ΔΝΤ. Απο τα στοιχεία μας προκύπτει ότι το πλεόνασμα 3.5%, μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς τις μειώσεις. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει ότι το μέτρο είναι αχρείαστο, μη διαρθρωτικό και αντιναπτυξιακό είπε ο κ.Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, χωρίς να αναφερθεί στο κατά πόσο συμμερίζονται τις απόψεις αυτές.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή της ποινικής ευθύνης των υπουργών και των σχέσεων κράτους - εκκλησίας. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική.

Σε ότι αφορά στο μέρισμα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ σε στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς.

Εϊπε επίσης ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε δύο φάσεις από 1.1.2019 η πρώτη και η δεύτερη από 1.1.2020.

Από 1.1.2019, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές γοα ελευθερους επαγγελματίες θα μειωθούν από 20 στο 13% για όσους έχουν εισοδηματα πάνω από 7.000 ενώ μιεώσεις θα υπάρξουν και στις εισφορές των αγροτών.

Από 1.1.2019 και σε βάθος τετραετίας, όπως είπε, θα μειωθεί η φορλογία των επιχειρήσεων από το 29 στο 25% ενώ θα υπάρχει και επιδότηση ενοικίου για 300.000 οικογένειες.

Είπε επίσης οτι θα γίνουν 3.000 πρόσληψεις για το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ και 4.500 εκπαιδευτικών για την Ειδική αγωγη.

Προανάγγειλε επίσης επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι σύντομα θα κατατθεί στη βουλή η ρύθμιση για την παραχώρηση του στρατοπέδου έτσι ώστε να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ενώ εξάγγειλε και την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου,

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία των  Πρεσπών, ανοίγει τους ορίζοντες της Θεσσαλονίκης και την καθιστά πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω, για μία Θεσσαλονίκη, για μια Μακεδονία, για μία Ελλάδα που μας αξίζει, έκλεισε την ομιλία του,