Με διαρροές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον πάγο για τις συνταξεις - Free Sunday
Με διαρροές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον πάγο για τις συνταξεις

Με διαρροές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον πάγο για τις συνταξεις

Διαρροές σύμφωνα με τις οποίες, οι θεσμοί εξετάζουν σοβαρά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, επιχειρεί η κυβέρνηση την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να συντάσσουν κατάλογο με τις καθυστερήσεις και τις υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σήμερα θα γίνει η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους “θεσμούς”, οι οποίοι μετά από την οποία θα εκδώσουν και σχετική ανακοίνωση.Εχθές οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, της Ανάπτυξης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για αλλαγές στις διαδικασίες των ρυθμίσεων.

Παρά τις κυβερνητικές διαρροές, η μείωση των συντάξεων, την οποία έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία, οι ελληνικές θέσεις θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group, και το θέμα θα εξεταστεί στο Eurogroup της 4ης Νοεμβρίου

H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 (της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ενδεχομένως ή περίπου μισό δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με τις νέες διαρροές, σε ότι αφορά στην εξαγγελία για «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.

Οι κυβερνητικές διαρροές

Την ίδια ώρα σε τηλεγράφημα που έστειλε στις 6 το πρωί της Παρασκευής το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι «βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Οι ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσαν «ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:- Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ-

Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Με βάση την κυβερνητική διαρροή, κερδισμένοι το 2019 θα βγουν 3,488 εκατομμύρια νοικοκυριά με έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν μείωση 30% (και 50% το 2020).

Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς προκύπτουν τα στοιχεία αυτά, αφού δεν διαφαίνεται πώς θα υπολογίζεται ο φόρος, καθώς για ακίνητα ίδιας αξίας αλλά σε διαφορετικές περιοχές φαίνεται να προκύπτουν διαφορετικές μειώσεις