Το πολιτικό πανηγύρι της ΔΕΘ - Free Sunday
Το πολιτικό πανηγύρι της ΔΕΘ

Το πολιτικό πανηγύρι της ΔΕΘ

Ένα βαθύ αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη άφησε η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί το προηγούμενο Σάββατο, την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την ομιλία του για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Η βία που ασκήθηκε για την αποτροπή των λίγων οι οποίοι θέλησαν να πλησιάσουν επιθετικά στο Βελλίδειο –η αστυνομία τούς υπολόγισε σε μερικές δεκάδες– ουσιαστικά είχε δραματικά αποτελέσματα στους πολλούς, που δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένοι σε βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν ανήκαν στις κοινωνικές ομάδες οι οποίες συνηθίζουν να συχνάζουν σε συλλαλητήρια – οικογένειες με παιδιά κυρίως.

«Ο αυταρχισμός, η βία, τα χημικά και η απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης δεν αξίζουν στους Θεσσαλονικείς, όπως δεν αξίζουν σε κανέναν ελεύθερο άνθρωπο» επισήμανε η Διοικούσα της ΝΟΔΕ της ΝΔ, εγκρίνοντας ομόφωνα το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο πρόεδρός της Αντώνης Γυφτόπουλος στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τα επεισόδια.

Η ιστορία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη ΔΕΘ

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που στα εγκαίνια της ΔΕΘ δημιουργήθηκαν βίαια επεισόδια. Η ιστορία ξεκινάει το μακρινό 1992, όταν πρώτοι αμφισβήτησαν το πολιτικό άβατο της ΔΕΘ οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

Ακολούθησαν βίαιες διαδηλώσεις των οπαδών του Άρη, του Ηρακλή και άλλων ομάδων. Υπήρξαν συγκρούσεις με το ΠΑΜΕ, με άλλα συνδικάτα και γενικώς ένα πολεμικό κλίμα στα εγκαίνια.

Οι δρόμοι που έκλειναν στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας ασφυξία στους κατοίκους, οι καταστροφές σε αστικό εξοπλισμό, από πλακάκια πεζοδρομίων μέχρι κάδους, και η απονέκρωση κάθε δραστηριότητας έχουν μετατρέψει τη γιορτή των εγκαινίων σε κόλαση, που κάθε χρόνο επιδεινώνεται.

Η πρόταση για απεξάρτηση των εγκαινίων της ΔΕΘ από την έλευση των πολιτικών ήταν μια πρόταση η οποία έχει ακουστεί επανειλημμένα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αποπρωθυπουργοποίηση των εγκαινίων, γιατί επεισόδια στους άλλους πολιτικούς δεν γίνονται. Προφανώς δεν έχουν λόγο να γίνουν. Κανείς άλλωστε δεν έχει λόγο να αποδοκιμάσει την Ένωση Κεντρώων, τους Οικολόγους ή τη Λαϊκή Ενότητα.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν έχει λόγο να αποδοκιμάσει τον πρωθυπουργό. Γιατί στα Χανιά, για παράδειγμα, όπου πήγε ο κ. Τσίπρας, το κίνημα υπέρ της διαμαρτυρίας συγκίνησε δύο πολίτες, που τους μάζεψαν εν ριπή οφθαλμού, ενώ στη Σύρο δεν καταγράφηκαν καν αντιδράσεις.

Έκθεση χωρίς πολιτικούς

Πρακτικά στη Θεσσαλονίκη κατατέθηκαν τρεις προτάσεις. Η πρώτη από αυτές, η οποία περιεβλήθη τον μανδύα μιας επίσημης πρωτοβουλίας, ήταν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε μια προσπάθεια να εκφραστεί η αγανάκτηση των Θεσσαλονικέων για όσα υπέστησαν το προηγούμενο Σάββατο, ο κ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε ότι θα αναλάβει «πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες μέρες, με όλους τους φορείς της περιοχής, για να απεγκλωβιστεί η Έκθεση και να διαχωριστούν οι πολιτικές εκδηλώσεις από το εκθεσιακό γεγονός». «Θέλουμε και την Έκθεση και τους πολιτικούς στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να απεμπλακούν αυτές οι εκδηλώσεις. Θα προτείνω στο δεκαήμερο της Έκθεσης να μη γίνεται καμία ομιλία πολιτικού αρχηγού, αλλά να γίνονται όλες οι ομιλίες είτε αμέσως πριν είτε αμέσως μετά τη ΔΕΘ» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η πρόταση του κ. Τζιτζικώστα ανατρέπει τον παραδοσιακό ρόλο που η ελληνική πολιτική επιφύλασσε για τη ΔΕΘ, ως βήμα για την προαναγγελία της οικονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς. Αλλά αυτό παραδοσιακά έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς έχει να προαναγγελθεί από το 1997, που η πρωθυπουργική ομιλία συνέπεσε με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Την επόμενη χρονιά εξαγγέλθηκε στην Αθήνα, διότι το επικοινωνιακό επιτελείο του τότε πρωθυπουργού φοβήθηκε ότι ενδεχόμενα επεισόδια της πορείας των οπαδών του Άρη θα οδηγούσαν τις εξαγγελίες σε δεύτερη μοίρα.

Η δεύτερη εκδοχή των αλλαγών στα εγκαίνια της ΔΕΘ αποκλείει πλήρως τους πολιτικούς και προκρίνει μια έκθεση ως εμπορικό γεγονός. Ανάμεσα σε αυτούς που την υποστηρίζουν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο «τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι πανηγύρι και γιορτή για την πόλη, οικονομικό και εμπορικό γεγονός. Να σταματήσουν να γίνονται με παρουσία πολιτικών αρχηγών που θέλει να περάσει ο καθένας το δικό του πολιτικό μήνυμα».

Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους υποδέχεται ο ίδιος, χωρίς ποτέ να έχει αρθρώσει τη διαφωνία του στην παρουσία τους στη ΔΕΘ.

Η άλλη άποψη

Το μείζον γεγονός στη φετινή έκθεση ήταν η μεγάλη αμερικανική συμμετοχή, η οποία επισφραγίστηκε με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Πριν από δύο χρόνια, που τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Το ενδεχόμενο να υπήρχαν τόσο υψηλές εκπροσωπήσεις χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών από την Ελλάδα είναι πραγματικά απίθανο. Πάντως, η άποψη να γίνονται εγκαίνια χωρίς τον πρωθυπουργό και έκθεση χωρίς πολιτικούς κερδίζει υποστηρικτές στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στους λίγους που εναντιώνονται στην προοπτική είναι ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Ταχιάος, ο οποίος σε ανάρτησή του επισήμανε ότι διαφωνεί «οριζοντίως, καθέτως, διαγωνίως και διαμπερώς με την άποψη που στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες κερδίζει έδαφος ότι δεν πρέπει να έρχεται ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ζούμε σε δημοκρατία, είμαστε μια πολιτισμένη κοινωνία και μια φιλόξενη πόλη, βρισκόμαστε σε έναν τόπο και σε χρόνο που πρέπει να απαιτούμε να τιμάται από αυτόν που βρίσκεται στην κορυφή και όχι να τον αποδιώχνουμε».

Η προετοιμασία της έλευσης Μητσοτάκη

Πάντως, η ΝΔ κινήθηκε μακριά από την άποψη της έκθεσης χωρίς πολιτικούς, καθώς η προετοιμασία της έλευσης του κ. Μητσοτάκη είχε –χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα– δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη και το πολεοδομικό συγκρότημα από την προηγούμενη Δευτέρα, την επομένη της συνέντευξης Τσίπρα, μέχρι και χθες, Παρασκευή, με τον γενικό συντονισμό του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη και τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών, κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Στελέχη του κόμματος, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το κόμμα οργανωτικά στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκε σε μια μεγάλη βεντάλια εκδηλώσεων και κινητοποιήθηκε για την τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Του χρόνου θα έρθει ως πρωθυπουργός» έλεγαν.