Μετανάστευση και Brexit στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ - Free Sunday
Μετανάστευση και Brexit στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Μετανάστευση και Brexit στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Τα θέματα της μετανάστευσης και του Brexit κυριαρχούν στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών μελών της Ευρώπης που ξεκίνησε από χθες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την Τετάρτη.

Στην επιστολή προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προαναγγείλλει ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο.

«Θα συζητήσουμε πώς να οργανώσουμε την τελική φάση των συνομιλιών Brexit», αναφέρει ο Τουσκ, «συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να υπάρξει ένα νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, το σενάριο της μη συμφωνίας ΕΕ -Βρετανίας είναι αρκετά πιθανό. Αλλά αν δράσουμε όλοι υπεύθυνα, μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή».

Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι ηγέτες συναντώνται με βασικές προτάσεις την ενίσχυση του Frontex και τις πλατφόρμες μετεβιβίβασης, με υποψήφια χώρα την Αίγυπτο.

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σλοβακίας είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν χρήματα για να προστατεύσουν άμεσα τα δικά τους σύνορα ενώ η Ιταλία ζητά από τις Βρυξέλλες να μειώσουν το μεταναστευτικό βάρος.

Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απείλησε να αποσύρει την συνεισφορά της στην ΕΕ - εάν οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν να μοιραστούν οι μετανάστες από το πλοίο διάσωσης Diciotti σε διάφορες χώρες.