Δημοτικές εκλογές με ατζέντα το όνομα; - Free Sunday
Δημοτικές εκλογές με ατζέντα το όνομα;

Δημοτικές εκλογές με ατζέντα το όνομα;

Απόλυτα ικανοποιημένα από την επίδραση της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονταν τα κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι σε ένα κλίμα δύσκολο, τόσο εξαιτίας των επεισοδίων της προηγούμενης εβδομάδας όσο και εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που λειτουργούσαν αποθαρρυντικά, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς εξελίχθηκε σε μια σοβαρή πολιτική συγκέντρωση σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Βελλίδειο.

Η επιτυχία της επιλογής και το εξαιρετικά ζεστό κλίμα αφαίρεσαν τον ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη των διαφωνιών, που εξέφρασαν στελέχη του κόμματος, τα οποία υποστήριζαν ότι έπρεπε να υπάρξει φροντίδα το ακροατήριο του κ. Μητσοτάκη να είναι το ακροατήριο των παραγωγικών φορέων και όχι ένα κομματικό ακροατήριο.

Όμως και οι δύο εκτιμήσεις συμμερίζονται την άποψη ότι το σημείο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε την πιο ζεστή αποδοχή από το ακροατήριό του ήταν η διαβεβαίωση ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η θέση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών διαπερνά οριζόντια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και θα είναι καθοριστική για τις επιλογές των ψηφοφόρων μπροστά στις κάλπες των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατηγορηματικής θέσης του κ. Μητσοτάκη από το ακροατήριό του κατέστησε σαφές ότι η ανησυχία που εξέφρασαν φίλοι της ΝΔ, σύμφωνα με τους οποίους η ΝΔ ενδέχεται να επιλέξει έναν αντίπαλο που να διευκολύνει την εκλογή Μπουτάρη, είναι αβάσιμες.

Το κομματικό κοινό της ΝΔ αντιμετωπίζει τον κ. Μπουτάρη ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών. Και είναι αδύνατο να αποσείσει αυτά τα βαρίδια από τις πλάτες του.

 

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει το αντίστροφο πρόβλημα από αυτό που είχε ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Έχει πληθώρα ενδιαφερόμενων υποψηφίων.

Το ευνοϊκό δημοσκοπικά κλίμα για τη ΝΔ και η φθορά σε βαθμό απαξίωσης του Γιάννη Μπουτάρη έχουν ενισχύσει τις φιλοδοξίες.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος, αλλά δύο τουλάχιστον από αυτούς που φέρονται να ενδιαφέρονται ισχυρίζονται σε προσωπικές συζητήσεις ότι έχουν την έγκριση του προέδρου να προχωρήσουν.

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι η επιλογή να εκφράζει το σύνολο της ΝΔ, κάτι που δεν έγινε ούτε το 2010 ούτε το 2014, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι που στήριξε η ΝΔ να έχουν ελλείμματα εσωτερικής στήριξης, που τουλάχιστον το 2010 συνεισέφεραν στην ήττα.

Αυτό δεν έχει λυθεί, καθώς κάποια από τα εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος περιφέρουν υποψηφίους, προδικάζοντας την προεδρική επιλογή, ενώ την ίδια ώρα εκατέρωθεν υποστηρικτές υποψηφίων αναδεικνύουν τα αρνητικά στοιχεία των αντιπάλων τους. Αυτά συμπεριλαμβάνουν από τη μη καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι οικονομικές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση.

 

Η θέση του Σαββίδη

Εκείνο που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν είναι αρνητικό ή θετικό στοιχείο είναι η στάση του κ. Ιβάν Σαββίδη και το ενδεχόμενο να αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία, είτε ως χρηματοδότης είτε ωθώντας τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Μέχρι στιγμής, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, θεωρείται ότι ο κ. Σαββίδης προτίθεται να στηρίξει έναν υποψήφιο ο οποίος να προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, αν και θεωρείται βέβαιο ότι εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, του υποσχέθηκε διευκολύνσεις για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης έδειξε να δέχεται τις υποσχέσεις, αλλά τοπικά στελέχη που γνωρίζουν το πραγματικό καθεστώς του χώρου στον οποίο θα γίνουν οι διευκολύνσεις εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιτευξιμότητά τους.

Πάντως, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έδειξαν να απέχουν από τα συλλαλητήρια για το όνομα τα οποία έγιναν στα εγκαίνια της Έκθεσης. Και αυτό ερμηνεύτηκε ως επιδίωξη του κ. Σαββίδη να μείνει έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε γίνονται προσπάθειες να σχηματιστεί ένα ψηφοδέλτιο που να εκφράζει τον πολιτικό χώρο των συλλαλητηρίων και του ονόματος της Μακεδονίας. Άνθρωποι που κινούνται σε αυτόν τον χώρο προσπάθησαν να πείσουν έναν απόστρατο αξιωματικό να αποδεχτεί την πρόταση να είναι επικεφαλής. Εκείνος δέχτηκε, αλλά διευκρίνισε ότι εάν είχε μια καλύτερη πρόταση από πολιτικό κόμμα, θα έφευγε για να πάει στη Βουλή. «Εμείς του εξηγήσαμε ότι θέλουμε να κερδίσουμε τον δήμο, αλλά μάλλον δεν ήταν προτεραιότητά του» έλεγαν. Τώρα, δημοσιογράφοι που έτυχε να είναι παρόντες στην επίδοση των διαπιστεύσεων για τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη έλεγαν πόσο θερμό ήταν το κλίμα για τον ιδιοκτήτη του Βεργίνα Τηλεόραση Στέργιο Καλόγηρο, εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου.

«Αυτός μιλά στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά ξέρει να διοικεί;» έλεγαν πολιτικοί φίλοι άλλων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η προεκλογική εκστρατεία σε μια σύνθετη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, να είναι μονοθεματική. Πρόσθεταν βέβαια ότι κανένας από τους πιθανούς υποψηφίους δεν έχει μαζί του ομάδα έμπειρων αυτοδιοικητικών, οι οποίοι να έχουν εμπειρία από διοίκηση. Και αυτό οφείλεται στην αποχή επί οκταετία μιας φιλικής στη ΝΔ παράταξης από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις επιλογές που έκανε κυρίως ο Σταύρος Καλαφάτης στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του και της ομάδας του.

 

Χωρίς αλλαγές στην περιφέρεια

Πάντως, σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, δείχνει να αδιαφορεί και να μην προσφέρεται να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη νομική δέσμευση να μην μπορεί ο εκλεγμένος περιφερειάρχης να είναι υποψήφιος βουλευτής πριν από τη λήξη της περιόδου για την οποία εκλέχτηκε.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εάν επανεκλεγεί το 2019, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής μετρήσεις, δεν θα μπορεί να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από το 2024. Το ενδεχόμενο να διασφαλίσει μια ευκολότερη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή είχε δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία σεναρίων ότι θα μπορούσε να εκλεγεί δήμαρχος, έτσι ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Παράλληλα με τον κ. Τζιτζικώστα και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει στην περιφέρεια. Διαλύοντας σενάρια ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφια δήμαρχος.