Ν. Φίλης: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων - Free Sunday
Ν. Φίλης: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων

Ν. Φίλης: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων

Σφοδρή κριτική σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές άσκησε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, χωρίς μάλιστα να διστάσει να πει ότι «η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση», «δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση» και ακόμη ότι η εικόνα της θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο».

«Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή» ανέφερε σε συνέντευξή του στο newpost ο κ. Φίλης και έσπευσε να διευκρινίσει τι εννοεί.

Αναλυτικά το απόσπασμα για την ΕΡΤ από την συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο newpost.gr και τον Γιώργο Τερζή: 

Η δημόσια τηλεόραση

-Δηλαδή υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που δεν λέει την αλήθεια;

-Δεν έχω ορό αληθείας για να σας απαντήσω. Αλλά ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.

-Υπάρχει θέμα όμως και με την ιδιωτική τηλεόραση, Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εμπάργκο στην ΣΚΑΪ για ένα ρεπορτάζ του Τάκη Χατζή που επαληθεύτηκε πλήρως στην πορεία. Στη συνέχεια, η ΝΔ αποφάσισε εμπάργκο στην ΕΡΤ. Με τα κομματικά εμπάργκο δεν περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πλουραλιστική ενημέρωση;

-Κοιτάξτε, είμαι και δημοσιογράφος και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με τα εμπάργκο…

-Παλιά ήσασταν, τώρα είστε πολιτικός.

-Η δημοσιογραφία πάντα σε συνοδεύει… είναι ένα σύνολο αξιών και δεοντολογίας που καθορίζουν τη στάση μας ως πολιτών. Είναι λάθος το γενικευμένο εμπάργκο σε οποιοδήποτε κανάλι. Εκτός αν το κανάλι αυτό είναι φασιστικό. Δεν μιλάμε όμως για αυτό τώρα. Παλιότερα είχε γίνει εμπάργκο σε μία εκπομπή Άλλο όμως το εμπάργκο σε μία εκπομπή λόγω της άκρατης μεροληψίας κι επιθετικότητας ενός δημοσιογράφου και άλλο το εμπάργκο σε ένα κανάλι. Αν υπάρχει ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΚΑΪ (και είναι λάθος, αναφερθήκατε εσείς σtα πραγματικά γεγονότα), είναι δέκα φορές λάθος το εμπάργκο της ΝΔ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν ένα κόμμα θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να κάνει πολιτικό θέμα, να το θέσει στη Βουλή, και όχι να κάνει εμπάργκο. Το εμπάργκο της ΝΔ είναι το προανάκρουσμα για να ρίξει ξανά «μαύρο» αν ποτέ γίνει κυβέρνηση.

-Ακούγοντας την πολύ σκληρή κριτική σας για την ΕΡΤ, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ αυτό που σας καταλογίζουν ορισμένοι σύντροφοί σας ότι ο Φίλης άρχισε το αντάρτικο όταν έφυγε από υπουργός.

-Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει αυτή τη διαρροή στην οποία αναφέρεστε. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω την έχω αντιμετωπίσει σε ευρεία κλίμακα. Πρόκειται για δίκη προθέσεων που βρίσκεται έξω από τις αρχές της Αριστεράς και εν γένει της δημοκρατίας Θέλω να κρίνομαι από αυτά που κάνω και λέω, από το αν εντάσσονται στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν είναι μόνο προσωπικές επιλογές, φωτοβολίδες και μπαταριές στον αέρα. Όσα λέω και κάνω τα εντάσσω στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο λειτουργεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ζήσαμε μια περίοδο «νεκρών» οργάνων. Κα όσο βέβαια μπορεί να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη μεταμφίεση του κυβερνητικού προγράμματος. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στίγμα αριστερού κόμματος και όχι το στίγμα ενός κόμματος που λειτουργεί υπό τον μανδύα του κυβερνητισμού, της αναγκαστικής υποστήριξης όλων των ενεργειών της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα ο ΣΥΙΡΙΖΑ, με τη νέα πορεία που χαράσσουμε, με τον νέο γραμματέα Π. Σκουρλέτη και τα νέα όργανα. Για να απαντήσω τώρα σους κακόπιστους, θέλω να υπενθυμίσω ότι και υπουργός που ήμουν, εξέφραζα πολιτικές θέσεις που δεν ήταν αρεστές σε ένα μέρος της κοινωνίας –όχι μόνο αντιπάλους. Σας υπενθυμίζω τις θέσεις μου για τον εθνικισμό ή τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας. Αλλά δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει κάποιος να δημιουργεί προφίλ αιρετικού. Δεν είμαι αιρετικός. Είμαι πολύ ορθόδοξος. Αφοσιώνομαι στη δουλειά που αναλαμβάνω να κάνω. Το πέρασμά μου από την Παιδεία δεν ήταν μια ιστορία διακηρύξεων. Ήταν ένας χρόνος έργου.