Μητσοτάκης: Για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός με εκλογές - Free Sunday
Μητσοτάκης: Για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός με εκλογές

Μητσοτάκης: Για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός με εκλογές

«Για αυτό και εμείς θα επιμένουμε: Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο το δυνατόν συντομότερα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Και για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη Σάμο αναφορικά με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη Σάμο συνομιλώντας με τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κυβερνητική διγλωσσία αναφορικά με το σκοπιανό:
 
«Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία η οποία για πρώτη φορά εκχωρεί στην γειτονική χώρα «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα. Εμείς αυτή τη συμφωνία δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα, ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή. Και είναι πραγματικά φαιδρό το θέαμα μιας Κυβέρνησης, όπου ο ένας Υπουργός ισχυρίζεται ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε είναι καλή, παρέα με τον Πρωθυπουργό, ο άλλος Υπουργός πανηγυρίζει γιατί το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε τη συμμετοχή που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι περίμεναν. Ενώ και οι δύο μαζί μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας για λίγους μήνες ακόμα εκμεταλλευόμενοι μια δήθεν εσωτερική τους διαφωνία. Για να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα στην εξουσία κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. Για αυτό και εμείς θα επιμένουμε: Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο το δυνατόν συντομότερα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Και για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή».
 
Στη συνέχεια, μίλησε και για το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις λέγοντας τα εξής:
 
«Η Κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο συμπεριλαμβάνει τις περικοπές των συντάξεων, και ταυτόχρονα έχει έναν πίνακα και μας λέει τι θα γίνει αν  δεν κοπούν τελικά οι συντάξεις» και προσθέτει: «Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αυτές τις περικοπές δεν τις ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστες, ήταν το αποτέλεσμα της ανικανότητας του κυρίου Τσίπρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του στη Σάμο, είχε συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων του νησιού. Στη συζήτηση που είχε μαζί τους, τέθηκε μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πρώτα στις ευρωπαϊκές διαστάσεις του ζητήματος, σημειώνοντας: «Προσωπικά έχω συγκρουστεί πολλές φορές στο Ε.Λ.Κ. με αρχηγούς άλλων κρατών, όπως τον κ. Όρμπαν, ο οποίος επιμένει ότι μπορεί να απολαμβάνει της ευρωπαϊκής αρωγής και ευρωπαϊκών κοινοτικών προγραμμάτων χωρίς να δέχεται, όμως, ούτε έναν πρόσφυγα στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο ενός δίκαιου επιμερισμού του προβλήματος σε όλη την Ε.Ε. Δεν θα προχωρήσουμε έτσι μπροστά ως Ευρώπη, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα  με την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Όπως τόνισε όμως, το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει και άμεσες δράσεις που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, όπως η γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, η πολύ καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
 
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Σάμου περιέγραψαν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της υψηλής φορολογίας, των υψηλών εισφορών, καθώς και των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας, ανέπτυξε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της οικονομίας: «Εμείς έχουμε δεσμευθεί», τόνισε «ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, μειώνοντας το φόρο εισοδήματος μέσα σε μια διετία από το 29% στο 20%. Θα μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5%, θα μειώσουμε τον Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13%, όπως κάναμε μονομερώς το 2014. Θα καταργήσουμε τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Έναν φόρο που ουσιαστικά δεν απέφερε τίποτα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, ειδικά στους μικρούς οινοποιούς και στην ουσία διευκόλυνε τη μαύρη διακίνηση χύμα κρασιού».
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και το περαιτέρω συμμάζεμα των κρατικών δαπανών διαμορφώνουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που χρειάζεται σήμερα η χώρα για να γίνουν επενδύσεις στον τόπο και να μπορέσει η κάθε περιοχή της Ελλάδος να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
 
Με αφορμή, μάλιστα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σάμου, ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητές του για τον ελληνικό τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, ιδίως δε την παραγωγή κρασιού. Για τον τουρισμό, ανέφερε ότι οι υπάρχουσες υποδομές αρχίζουν να φτάνουν στα όριά τους και ότι είναι απολύτως αναγκαίες οι νέες επενδύσεις, συμπληρώνοντας: «Χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική για τις χρήσεις γης, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και μια συνολικότερη πολιτική η οποία θα μπορέσει να συνδέσει το τουριστικό μας προϊόν με τον πολιτισμό, με τον πρωτογενή τομέα και με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το τετράγωνο βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της δικής μας αναπτυξιακής πρότασης». Τόνισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να πηγαίνει καλά ο τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων, αλλά να μένει τελικά και κάτι στην τσέπη των εργαζόμενων στον τουρισμό, ώστε να μην έχουν κίνητρο από τη μια να φοροδιαφεύγουν ή από την άλλη να αισθάνονται ότι δουλεύουν τελικά για το κράτος. «Δεν πιστεύω», σημείωσε, «ότι μπορούμε να χτίσουμε μια εύρωστη οικονομία προς όφελος των πολλών, όταν αυτοί οι οποίοι επενδύουν αισθάνονται ότι τελικά δεν δουλεύουν για λογαριασμό τους, αλλά δουλεύουν μόνο για λογαριασμό του κράτους. Δεν προχωράνε έτσι οι χώρες μπροστά, δεν προχωράνε έτσι οι οικονομίες μπροστά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους. Περισσότερες ευκαιρίες για τα νέα παιδιά, να  μείνουν στον τόπο, να χτίσουν τη ζωή τους, την καριέρα τους».
 
Σχετικά με το ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε έμφαση στην παραγωγή κρασιού. «Τα κρασιά της Σάμου», τόνισε, «βραβεύονται  σταθερά, χρόνο με τον χρόνο, και περιλαμβάνουν ορισμένα από τα καλύτερα κρασιά της χώρας μας». Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι στη Νέα Δημοκρατία «πιστεύουμε στους υγιείς συνεταιρισμούς. Πιστεύουμε στη συνένωση δυνάμεων και στο ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργούν με κριτήρια αγοράς».
 
Κλείνοντας την τοποθέτησή του για τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας: «Ξέρω ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και βάρη που ταλανίζουν και πολύ κόσμο. Για αυτό και εμείς προτείναμε μια νέα οριζόντια ρύθμιση με 120 δόσεις, ξεκινώντας κυρίως με τους μικρούς οφειλέτες, με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ το μήνα, ώστε οι παλιές οφειλές να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να έχει κάποιος άγχος για το πως θα εξυπηρετήσει και τις τρέχουσες οφειλές. Ένα καινούργιο πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας και για τους ιδιώτες αλλά και για τις επιχειρήσεις, όπου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ουσιαστικά -έτσι όπως έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση- δυστυχώς απέτυχε οικτρά».

Και έκλεισε την παρέμβαση του με μία παραίνεση ενόψει εκλογών:
 
«Ο αγώνας από τώρα μέχρι τις εκλογές, θα είναι ένας αγώνας δύσκολος και σκληρός. Δε θέλω κανείς να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι οι εκλογές είναι δύσκολη υπόθεση, κάθε ψήφος κερδίζεται με κόπο, με προσπάθεια, όχι μόνον από εμάς αλλά και από εσάς. Και όχι μόνον από την τηλεόραση αλλά και στο καφενείο, το χωράφι, τον χώρο εργασίας. Αυτό σας ζητώ να κάνετε και όπως σας είπα και σας ζητώ να το κάνετε ενωμένοι».