Διεθνής σάλος για τη διαχείριση των προσφύγων - Free Sunday
Διεθνής σάλος για τη διαχείριση των προσφύγων

Διεθνής σάλος για τη διαχείριση των προσφύγων

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εκφράζει ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ, σε συνέντευξή του στην γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, "Griechenland Zeitung.


«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», είπε ο πρέσβης.

Σύμφωνα με απάντηση του γραφείου Τύπου της Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), στην ιστοσελίδα New Europe, «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών».

«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά την αποκάλυψη της είδησης πως ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για εν εξελίξει έρευνα της OLAF.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλωστε, και το γραφείο του στην Αθήνα, δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, καθώς αυτά προέρχονται από την Κομισιόν και διατίθενται μέσω ειδικών ταμείων.

Σύμφωνα με τους New York Times σε δημοσεύμα με τίτλο «Following the money», «πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποσπασματικές προσεγγίσεις, στις οποίες κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει πλήρη επίβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα»

«Καταρχήν το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί, αφορά κάλυψη αναγκών μέχρι το 2021. Ειδικά τα κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού και η διαχείρισή τους έχει γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες», ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας.