Αρσοφσκι: «Κέρδισε ο λαός που ψήφισε ναι» - Free Sunday
Αρσοφσκι: «Κέρδισε ο λαός που ψήφισε ναι»
Ο Λιούπτσο Άρσοφσκι την εποχή που ήταν πρέσβης στην Ελλάδα

Αρσοφσκι: «Κέρδισε ο λαός που ψήφισε ναι»

Ο Λιούπτσο Άρσοφσκι είναι ένας από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που γνωρίζουν πολύ καλά και τις δύο πλευρές των συνόρων.

Διπλωμάτης της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια για περίπου πέντε χρόνια ο πρώτος πρέσβης στην Αθήνα, ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου που ιδρύθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ενώ το 2008 με την ιδιότητα του πρέσβη στο Βουκουρέστι συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της χώρας του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, συνταξιούχος πλέον διπλωμάτης, ζει στα Σκόπια και αποτελεί έναν από τους πιο έγκυρους σχολιαστές της πολιτικής και διπλωματικής επικαιρότητας στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Είναι από τους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί, όπως επισημαίνει, «όλοι όσοι ψήφισαν θετικά κατάλαβαν ότι τώρα είναι ευκαιρία να βρεθεί μια λύση και η χώρα μας να προχωρήσει βήμα βήμα προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Όλοι λένε ότι κέρδισαν στο δημοψήφισμα. Ποιος έχασε;

Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, να το πω καλύτερα και πολύ καθαρά, οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν και ανακοίνωσαν την ευχή τους και ευχή των δύο λαών να ανοίξουν καινούργια σελίδα στο όνομα και στο Μακεδονικό ήταν καλή ιδέα και καλό βήμα. Είχαν μεγάλη υποστήριξη από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Το θέμα του δημοψηφίσματος ήταν χρόνια στο τραπέζι, αλλά ούτε ένας πολιτικός ηγέτης δεν είχε το θάρρος ούτε καν να πλησιάσει το κουτί της Πανδώρας. Και έγινε το άνοιγμα στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου 2018. Έγινε το δημοψήφισμα με τα γνωστά αποτελέσματα. Καθένα από τα μεγάλα κόμματα διαβάζει τα νούμερα και τους νόμους με άλλον τρόπο. Κέρδισε ο λαός που πήγε και ψήφισε «ναι».

Η αντιπολίτευση όμως έχει διαφορετική άποψη…

Η αντιπολίτευση, αν είναι αντιπολίτευση, έπαιζε έναν μήνα χωρίς σωστή και καθαρή θέση μπροστά στους οπαδούς της. Δεν ήθελαν καμία ευθύνη, ούτε αποφάσισαν κάτι συγκεκριμένο, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και άλλα για να μην πάνε στις κάλπες. Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή στάση κι έτσι είχαν μόνο ελάχιστους οι οποίοι ψήφισαν «όχι». Δηλαδή παραπάνω από το 91% ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Είναι γεγονός ότι με τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους χρειαζόταν μόνο 451.585 να ψηφίσουν θετικά, αλλά βγήκαν 609.813 ψήφοι υπέρ της συμφωνίας. Δηλαδή ο λαός αποφάσισε και θα έλεγα ότι είναι κρίμα που οι υπόλοιποι δεν ψήφισαν για διάφορους λόγους.

Τι γνώμη έχετε για τα ελληνικά κόμματα που είπαν «όχι» στη συμφωνία;

Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση και στη χώρα σας έχει την ίδια άποψη, δηλαδή να μη βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Παίζουν με την Ιστορία πριν από αιώνες, ενώ οι δύο λαοί περιμένουν το μέλλον τους μαζί στην Ευρώπη, να έχουμε ειρήνη εδώ, στα Νότια Βαλκάνια. Φτάνει πια ο πόλεμος και το μίσος. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι τα κόμματα που λένε «όχι» στη συμφωνία υπολογίζουν στους εθνικιστές και διαρκώς παίζουν με την έκφραση του πατριωτισμού και τις κατηγορίες για προδότες. Ίδια ατμόσφαιρα και στις δύο χώρες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι πολίτες στη χώρα σας να μην πήγαν να ψηφίσουν επειδή θεωρούν βέβαιη την ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Κατά τη γνώμη μου, πολλοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν άκουσαν τι είπε ο αρχηγός του κόμματός τους, ενώ αισθάνονταν και τον φόβο ότι θα τους γράψουν στη λίστα με τους προδότες. Πολύ παράξενο. Όμως με την προηγούμενη κυβέρνηση το κράτος ήταν «κλειστό» για 11 χρόνια κι έτσι μπήκαν πολύ βαθιά οι ρίζες για τέτοιους φόβους.

Πριν από το δημοψήφισμα τα Σκόπια γέμισαν ξένους ηγέτες. Βοήθησε η παρουσία τους;

Λίγο περισσότερο από έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα άρχισαν οι επισκέψεις των ηγετών ξένων χωρών. Η Ε.Ε. και η Αμερική με υψηλόβαθμους αξιωματούχους παρουσίασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Ζάεφ. Νομίζω ότι όλοι όσοι ψήφισαν θετικά κατάλαβαν ότι τώρα είναι ευκαιρία να βρεθεί μια λύση και η χώρας μα να προχωρήσει βήμα βήμα προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μπορεί να δημιουργηθεί ξανά πολιτικό θέμα με τους Αλβανούς αν η χώρα δεν μπει στο ΝΑΤΟ;

Είναι γεγονός ότι οι δικοί μας Αλβανοί είναι εδώ και χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δουλεύουν σκληρά και διατηρούν καλές σχέσεις με τους τόπους όπου γεννήθηκαν. Κάνουν εκεί σπίτια, δουλεύουν και στα χωράφια, άνοιξαν από συνεργεία μέχρι εργοστάσια. Θέλουν να είναι πολίτες της Ευρώπης, να ταξιδεύουν και να δουλεύουν νόμιμα, όχι παράνομα. Υπάρχει μεν φόβος, αλλά υπάρχει και περιθώριο μέσα στα κόμματα να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για να δοθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα τα οποία είναι ήδη στην ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και στη Βουλή.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο;

Δεν συμφωνώ με μια τέτοια πρόταση για ανταλλαγή εδαφών και δεν νομίζω ότι είναι εύκολη. Και, κυρίως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρες οι οποίες θέλουν να είναι μαζί στην Ευρώπη. Χρειάζεται πολύ δυνατή παρέμβαση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών.

Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες για συμβιβασμό δεν γίνονται δεκτές από καμία πλευρά πλειοψηφικά. Μήπως πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους αυτοί που απορρίπτουν τον συμβιβασμό και να προτείνουν πώς να γίνουν οι διμερείς σχέσεις;

Για καλές διμερείς σχέσεις, για έναν καλό συμβιβασμό, χρειάζεται θάρρος και σοφία. Όλοι θέλουμε ειρήνη και ένα καλό μέλλον για τις νέες γενιές. Μέχρι τώρα βλέπω δύο αρχηγούς, τον Τσίπρα και τον Ζάεφ, με θάρρος για καλά βήματα προς την Ευρώπη. Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται τον εθνικισμό, τον σοβινισμό, καλές εκλογές και πολλά λεφτά. Τίποτε άλλο. Δυστυχώς.