Η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ φέρνει υποψηφιότητες δημάρχων - Free Sunday
Η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ φέρνει υποψηφιότητες δημάρχων

Η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ φέρνει υποψηφιότητες δημάρχων

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο κ. Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, έχει εκλεγεί δύο φορές με το ψηφοδέλτιο του κ. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε αποδεχτεί την πρόταση και ήταν τιμητικά στην προτελευταία θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ.

Είναι η δεύτερη επίσημη υποψηφιότητα από τον χώρο της ΝΔ, καθώς έχει προηγηθεί ο Μάκης Κυριζίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, από την οποία όμως ανεξαρτητοποιήθηκε, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Η προοπτική υποψηφιότητας Ζέρβα, ο οποίος ήταν και εκ των ελαχίστων υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο πριν από την εκλογή αρχηγού της ΝΔ, έγινε θετικά δεκτή από ένα μέρος τουλάχιστον της τοπικής ΝΔ, αλλά κομματικά στελέχη έλεγαν ότι θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμη πριν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του.

Τόσο ο κ. Ζέρβας όσο και ο κ. Κυριζίδης δεν θεωρούν ως προϋπόθεση της υποψηφιότητάς τους το χρίσμα της ΝΔ, το οποίο ενδέχεται να διεκδικήσει ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος έχει τη στήριξη πολιτικών φίλων του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπίλλιας φέρεται να συλλέγει υπογραφές υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, όπως διέρρευσε από κάποιους στους οποίους απευθύνθηκε αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Στον χώρο της κεντροδεξιάς θα απευθυνθεί και η υποψηφιότητα του 67χρονου σήμερα κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, πρώην νομάρχη και περιφερειάρχη, ο οποίος διατηρεί πολλές πικρίες για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε η ΝΔ, όταν απομακρύνθηκε από την περιφέρεια μετά από τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και ο διάδοχός του στην περιφέρεια, για τον οποίο λέει ότι δεν αναγνωρίζει το έργο του.

Ο κ. Ψωμιάδης ήρθε πρόσφατα σε σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Μπουτάρη, καθώς θεωρήθηκε ακόμη και πιθανός ηθικός αυτουργός της επίθεσης που δέχτηκε ο κ. Μπουτάρης κατά την τελετή για τη γενοκτονία των Ποντίων τον προηγούμενο Μάιο.

Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Τζιτζικώστα, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος είναι γιατρός, είχε διατελέσει αντιδήμαρχος επί θητείας Παπαγεωργόπουλου και το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ, αλλά αποχώρησε από το κόμμα μετά από τις εκλογές του Μαΐου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίπαλο από τη ΝΔ αναμένεται να έχει απέναντί του ο πιο ισχυρός δήμαρχος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει εκφράσει ο 33χρονος περιφερειακός σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα Ηλίας Ζάχαρης, πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Δυτικού Τομέα. Ο κ. Ζάχαρης είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Συκεών το 2006 σε ηλικία 21 ετών.