Συριζαϊκά κόλπα στη μάχη των περιφερειών - Free Sunday
Συριζαϊκά κόλπα στη μάχη των περιφερειών

Συριζαϊκά κόλπα στη μάχη των περιφερειών

Τη δυσαρέσκεια του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε η ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών της ΝΔ, καθώς, όπως έλεγε ο διευθυντής Επικοινωνίας του κόμματος, πρόκειται για ένα σύνολο κομματικών υποψηφιοτήτων, καθώς όλοι προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ.

Όμως μια προσεκτική προσέγγιση των σκέψεων που κυριαρχούσαν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει το μήνυμα της οργανωμένης κομματικής βάσης, δηλαδή των υπαλλήλων των βουλευτών, που κρατούν ανοιχτά τα γραφεία, δεν σκοπεύει να δώσει τη μάχη με δικούς του συνδυασμούς, η συντριβή των οποίων είναι βέβαιη.

Αντίθετα, οι σκέψεις που κυκλοφορούν στα κομματικά επιτελεία προέκριναν την επιδίωξη της ήττας της ΝΔ, όχι από τους συριζαϊκούς συνδυασμούς αλλά από συνδυασμούς κυρίως διαφωνούντων στελεχών της ΝΔ, τους οποίους θα διευκόλυνε ο κρατικός μηχανισμός χωρίς να ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Μια τέτοια συσπείρωση θα γινόταν πιο εύκολη κυρίως αν η ΝΔ επέλεγε υποψηφίους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όχι μόνο δεν γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό στις κομματικές τάξεις της ΝΔ αλλά, αντίθετα, θα προκαλούσαν δυσφορία στην κομματική βάση.

Άλλωστε τη συγκεκριμένη επιλογή είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει μετά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Η ΝΔ θα στηρίξει στις περιφέρειες συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς να σημαίνει ότι θα στηριχτούν πρόσωπα προερχόμενα από το κόμμα» είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε προσθέσει ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» τις προθέσεις του για τις εκλογές στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, και ουσιαστικά μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες το τοπίο έχει πλέον ξεκαθαρίσει.

Η επιλογή της υποστήριξης ισχυρών συνδυασμών δυσχεραίνει τη συριζαϊκή επιδίωξη της «ήττας της ΝΔ μέσω ΝΔ», αλλά το σενάριο βρίσκεται ζωντανό και το προωθούν σε δήμους.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, μέχρι στιγμής το υπάρχον σενάριο προβλέπει τη διευκόλυνση της δημιουργίας ετερόκλητων συμμαχιών με έναν και μοναδικό στόχο: την ήττα των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, άσχετα με το ποιος θα νικήσει. Ας δούμε όμως το τοπίο αναλυτικά…

Αττική: Δούρου εναντίον Πατούλη-Σγουρού και Μαξίμου

Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2014 δεν ήταν εξαιρετικές, αλλά ήταν η εκλογή της Ρένας Δούρου που έσωσε την παρτίδα.

Για τη νίκη της χρειάστηκαν, όπως είχε διαρρεύσει τότε και επιβεβαιώθηκε αργότερα, πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πολλές υπόγειες συμμαχίες, οι οποίες απέδωσαν.

Το βασικό ζήτημα όμως ήταν ότι ο υποψήφιος της ΝΔ δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Έκτοτε η θητεία της κ. Δούρου σημαδεύτηκε από «στραβές στη βάρδια» της, οι οποίες την εξέθεσαν και βρίσκεται υπόλογη στη Δικαιοσύνη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι.

Παράλληλα, η πολιτική παρουσία της κ. Δούρου υπονομεύτηκε και από το Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε ότι από το απυρόβλητο, κυβερνητικά, αξίωμα της περιφερειάρχου μπορεί να αποτελέσει πρόταση για τη διαδοχή Τσίπρα σε περίπτωση ήττας.

Απέναντί της θα έχει δύο ισχυρές υποψηφιότητες: τόσο του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη όσο και του προκατόχου της, του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος δεν απείχε πολύ από το να κερδίσει τις εκλογές του 2014, σε εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται.

Ο κ. Πατούλης είναι εξαιρετικά μεθοδικός στη δουλειά του και η ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ του έχει δώσει τη δυνατότητα να έχει ένα δίκτυο υποστήριξης το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το κομματικό δίκτυο της ΝΔ.

Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος, στόχο έχει να ενώσει «όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της περιφέρειας, να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλους τους συναδέλφους δημάρχους, χωρίς να κάνουμε κανενός είδους διάκριση, κομματική, ιδεολογική».

 

Κεντρική Μακεδονία: Η βεβαιότητα Τζιτζικώστα και το συριζαϊκό μπλέξιμο

Το 2014 η ΝΔ υπέστη μια σοβαρή ήττα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και στον πρώτο γύρο οι δύο υποψήφιοι από τον δικό της χώρο ξεπέρασαν το 50% και πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Λίγο αργότερα οι δύο παρατάξεις ουσιαστικά ενοποιήθηκαν και η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος στον δεύτερο γύρο του 2014 είχε πάρει πάνω από 70%, εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη δική του βούληση.

Ο ίδιος έλεγε ότι θέλει να είναι υποψήφιος εκ νέου στην περιφέρεια, αλλά η εκλογή του δημιουργεί ένα κώλυμα εκλογιμότητας στη Βουλή μέχρι το 2024. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε ζητήσει από τον κ. Σκουρλέτη, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, την άρση του κωλύματος, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Μπορεί το θέμα να αφορούσε θεωρητικά τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά η άρνηση του κ. Σκουρλέτη να προχωρήσει στην άρση του κωλύματος οφειλόταν κυρίως στην απροθυμία του Μαξίμου να δώσει τη δυνατότητα στην κ. Δούρου να είναι υποψήφια βουλευτής.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρίς παράταξη, καθώς η υποψήφια περιφερειάρχης του 2014 Δέσποινα Χαραλαμπίδου έχει περάσει στη ΛΑΕ, ενώ η παράταξη του κ. Μπόλαρη, ο οποίος τότε είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όσο υπάρχει πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει μετά βεβαιότητος απέναντι τον επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον κ. Μπουτάρη, αλλά η επιλογή του για την περιφέρεια ενδέχεται να έχει αφήσει τραύματα, καθώς η επίσημη πρόταση, ο κ. Άγγελος Τόλκας, υφυπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011, απορρίφθηκε σε γενική συνέλευση στην οποία δεν έγινε δεκτή η επιθυμία του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη να του δοθεί χρόνος για να προετοιμάσει τη δική του υποψηφιότητα.

 

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Με υποψηφιότητες από τη Ροδόπη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η υποψηφιότητα της ΝΔ θα ήταν πολύ δύσκολα διαφορετική από τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ο κ. Μέτιος προέρχεται από τον κομματικό χώρο της ΝΔ αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ως περιφερειάρχης στις κάλπες, καθώς εξελέγη αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παυλίδη, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2014 αλλά δύο χρόνια αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή του.

Ο κ. Μέτιος προέρχεται από τη Ροδόπη, όπως και ο υποψήφιος που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Παπανδριέλη, Κώστας Κατσιμίγας. Ο Παπανδριέλης, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, εκλεγόταν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και είχε εξαιρετικά καλή απήχηση στους μειονοτικούς πληθυσμούς, οι οποίοι αποτελούν κυρίαρχη εκλογική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του δικηγόρου και επί οκταετία δημάρχου Καβάλας (2007-2014) με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σιμιτσή.

 

Θεσσαλία: Προς επανάληψη του 2014

Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ήταν περίπου βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ. O κ. Αγοραστός είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο το 2014, καθώς είχε πάρει σχεδόν 43%, και κέρδισε άνετα στον δεύτερο γύρο με 54,5%, αλλά ο αντίπαλός του είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο, καθώς κατάφερε να φτάσει στο 45,5%, από το 17% του πρώτου γύρου. Πρόκειται για τον καθηγητή Χειρουργικής Καρδιάς-Αγγείων-Θώρακα της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας Νίκο Τσιλιμίνγκα, ο οποίος θα διεκδικήσει και πάλι την περιφέρεια με την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ.

 

Ήπειρος: Οι αντάρτες του Καχριμάνη εκτός κομματικών θέσεων ευθύνης

Η στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για μια τρίτη θητεία στην Περιφέρεια της Ηπείρου είχε καταστεί προφανής πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όταν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, δέκα στελέχη του κόμματος είχαν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό διότι στήριξαν την υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου.

«Έχω μια λογική απαίτηση τα στελέχη με συγκεκριμένο αξίωμα να συντάσσονται επί της αρχής με τις επιλογές του κόμματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά στα Γιάννενα.

Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Δημητρίου και όχι του κ. Γιώργου Ζάψα, ο οποίος είχε πάρει σχεδόν 10% το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει να υφίσταται κλυδωνισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία πήρε 24,5% αλλά έχασε από τον πρώτο γύρο.

 

Αιγαίο: Η ΝΔ επιμένει στις υποψηφιότητες που κέρδισαν το 2014

Στις δύο περιφέρειες του Αιγαίου η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τους δύο περιφερειάρχες οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την υποστήριξή της το 2014: την κ. Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο και τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο. Και οι δύο είχαν εκλεγεί με άνεση στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014.

 

Στερεά Ελλάδα: Μετά τον Μπακογιάννη

Την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας την είχε κερδίσει το 2014 ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, έχοντας ως αντίπαλο τον τότε και σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ενδιαμέσως διετέλεσε και υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Μπακογιάννης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και η ΝΔ προέκρινε την υποψηφιότητα του 34χρονου αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανού. Ο κ. Σπανός θα έχει απέναντί του τον νυν γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος κατάγεται επίσης από την Εύβοια και έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλκίδας με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Το ΚΙΝΑΛ κατέληξε στην υποψηφιότητα της υπουργού Γεωργίας των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην βουλευτού Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή.

 

Δυτική Μακεδονία: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το 2019 αυτόν που είχε απορρίψει ως αντισημίτη το 2014

Η Δυτική Μακεδονία έχει περιφερειάρχη φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν εξελέγη με την υποστήριξή του. Πρόκειται για τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, η αρχική στήριξη στην υποψηφιότητα του οποίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακλήθηκε όταν βρέθηκε υπόλογος για αντισημιτικά σχόλια. Ο κ. Καρυπίδης πέρασε δεύτερος στον δεύτερο γύρο, πίσω από τον κ. Γιώργο Δακή, που είχε υποστηρίξει η ΝΔ. Ο κ. Δακής κέρδισε μόλις πέντε μονάδες στον δεύτερο γύρο και πήγε από το 35% στο 40%, ενώ ο κ. Καρυπίδης σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του. Ο εκ του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος το 2014 Θέμης Μουμουλίδης είναι σήμερα βουλευτής, ενώ η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία είχε πάρει σχεδόν 11%, θα δοκιμάσει ξανά την τύχη της με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

 

Ιόνια Νησιά: Ο μόνος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επανεκλογή

Το 2010 ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ως υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει 4,5%. Τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε στο 20% και στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον απερχόμενο περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου με 20 μονάδες διαφορά (60%-40%). Ο κ. Σπύρου, ο οποίος κατάγεται από την Κέρκυρα και προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ στην Κέρκυρα εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στήριξη του κόμματος στην πρώην ευρωβουλευτή Ροδή Κράτσα, η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο.

 

Δυτική Ελλάδα: Η πρώτη συμμαχία ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ

Στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας εξελέγη το 2010 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας 46% στον πρώτο γύρο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, χωρίς ΠΑΣΟΚ, έπεσε στα μισά, αλλά κατάφερε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο με 50,5% έναντι 49,5% που πήρε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης. Το 2019 ο Αχαιός κ. Κατσιφάρας θα είναι κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και θα έχει ως αντίπαλο τον 38χρονο περιφερειακό σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Πελοπόννησος: Τατούλης με ΠΑΣΟΚ το 2010, Τατούλης με ΝΔ το 2014, Τατούλης ανεξάρτητος το 2019

Στην Πελοπόννησο ο κ. Πέτρος Τατούλης εξελέγη το 2010 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και το 2014 με την υποστήριξη της ΝΔ, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά του στον πρώτο γύρο, όπου πήρε και τις δύο φορές λίγο πάνω από 40%. Το 2014, όμως, στον δεύτερο γύρο έφτασε στο 60%, έχοντας απέναντί του τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις. Ο κ. Βουδούρης πέρασε στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά από τον τότε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Δέδε, ο οποίος το 2010 ήταν υποψήφιος με τον κ. Τατούλη. Στη συνέχεια ο κ. Βουδούρης έγινε γραμματέας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απ’ όπου παραιτήθηκε με σφοδρές καταγγελίες, ενώ ο κ. Δέδες γενικός γραμματέας Υποδομών υπό τον κ. Σπίρτζη και τώρα επιστρέφει στην Πελοπόννησο, ως υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης φέρεται να έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, η εταιρεία του οποίου είχε κερδίσει έργο της περιφέρειας ύψους 3,9 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του επί τρεις θητείες δημάρχου Καλαμάτας και επί σειρά ετών προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παναγιώτη Νίκα, ενώ το ΚΙΝΑΛ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Μπουντρούκα.

Κρήτη: Αναζητούνται αντίπαλοι και συμμαχίες για το πράσινο φαβορί

Στην Κρήτη ο μόνος βέβαιος υποψήφιος είναι ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος έχει κερδίσει δύο εκλογές, μία ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ το 2010 από τον πρώτο γύρο και μία ως ανεξάρτητος το 2014 στον δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος του οποίου Μιχάλης Κριτσιωτάκης είχε πάρει 18% πριν από τέσσερα χρόνια, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τον στηρίξει.

Η ΝΔ φέρεται να συζητά την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.