ΕΡΤ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - Free Sunday
ΕΡΤ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΕΡΤ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μοιάζει με «επιδημία» για την οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Η ΕΡΤ σε σχεδόν τακτά χρονικά διαστήματα από την ημέρα της επαναλειτουργίας της, τον Μάιο του 2015, χάνει και από μερικά στελέχη της, τα οποία είτε αποχωρούν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα είτε μπαίνουν σε «εθελούσια απόσυρση». Μάλιστα, η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ τείνει να προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές, με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «παραδιοίκηση» και για νοσηρό κλίμα.

«Βόμβες» Φίλη

Τον τόνο της κριτικής για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ έδωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο newpost.gr σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το “μαύρο”. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων», προσθέτοντας ότι «πολιτικά αυτό που παράγεται δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση» και υπογραμμίζοντας ότι «το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας».
Μάλιστα, ο κ. Φίλης έφερε το ζήτημα και στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά. Σας θυμίζω ότι ο Σαμαράς έπεσε και από την ΕΡΤ, που έκλεισε. Δεν είναι παρωνυχίδα, είναι κρίσιμο θέμα. Δεν είναι του Μητσοτάκη οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Είναι λανθασμένη η πολιτική, αυτό είναι το πρόβλημα».
Απαντώντας στον κ. Φίλη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σήκωσε το γάντι και αφού υπογράμμισε ότι «η εικόνα της ΕΡΤ είναι πολύ καλή. Είμαι περήφανος που ανοίξαμε την ΕΡΤ, είναι το καλύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης», άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Παιδείας, αναφέροντας ότι ο κ. Φίλης «έλεγε πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί. Δεν επιβεβαιώθηκε ο σύντροφος. Είπε πως στις τηλεοπτικές άδειες χάσαμε. Πώς χάσαμε; Δώσαμε μάχη για τις άδειες και τώρα τα ακούμε και για την ΕΡΤ». Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του και κατά της ΝΔ, για την οποία είπε ότι φαίνεται «αγχωμένη», διότι συγκροτείται επιτροπή που θα κοστολογήσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Παραιτήσεις, αποχωρήσεις και καταγγελίες

Πάντως, το κλίμα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μοιάζει, αν μη τι άλλο, παράξενο, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται γνωστή μια ακόμη παραίτηση στελέχους της ΕΡΤ. Οι τελευταίες, μάλιστα, ήταν και «ηχηρές», καθώς παραιτήθηκε, αιφνιδιαστικά και επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Βασίλης Ταλαμάγκας, ενώ λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της ΕΡΤ 3 Κατερίνα Σαρικάκη (η οποία είχε δώσει αγώνα κατά του «μαύρου» στην ΕΡΤ) υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της, στην οποία είχε διοριστεί πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ παράλληλα ασκούσε και τα καθήκοντα της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου και διαμένει σε μόνιμη βάση.
Από την πλευρά του, λίγες ημέρες πριν λήξει η σύμβασή του, ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος ΕΡΤ Σπύρος Κρίμπαλης, με ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Παππά, ούτε λίγο ούτε πολύ ενίσχυε τις απόψεις του κ. Φίλη, γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. […] Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος», προκαλώντας την αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία με μια εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «όταν οι εχθροί του συνδικαλισμού λασπολογούν και επιτίθενται στην ΠΟΣΠΕΡΤ με τέτοια χαρακτηριστικά, περιεχόμενο και ποιότητα, τότε ένα πράγμα αποδεικνύεται, ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ και το προεδρείο της είναι στον σωστό συνδικαλιστικό δρόμο, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου και τη θωράκιση της ΕΡΤ από κάθε “πολιτικό”, “σουπιά”, “καρχαρία” ή “προβοκάτορα”».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλίτσης, ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος είχε αφιερωθεί στον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συνοδεύοντας την παραίτησή του με επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο, στην οποία έκανε λόγο για «καταστροφικές επιλογές» της διοίκησης, ενώ μίλησε και αυτός για «μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού “συνδικαλισμού”, με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι με αιχμές για την επικρατούσα κατάσταση είχε αποχωρήσει από την ΕΡΤ ο προηγούμενος πρόεδρος του φορέα Διονύσης Τσακνής.

Εκατομμύρια για… επτά ομάδες

Την ίδια στιγμή εντύπωση έχει προκαλέσει η διετής σύμβαση της ΕΡΤ με επτά ομάδες της Superleague (Απόλλωνας Σμύρνης, Ατρόμητος, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Άρης και Παναθηναϊκός) για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων τους στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Κι αυτό διότι για τη μετάδοση συνολικά περίπου 200 αγώνων η ΕΡΤ συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, την ώρα που συνδρομητικό κανάλι πληρώνει για σχεδόν 350 αγώνες Champions League και Europa League περίπου 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, χωρίς φυσικά να μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στα δύο ποδοσφαιρικά προϊόντα.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη… γαλαντομία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία οι ΠΑΕ της Superleague εκτιμάται ότι προσφέρουν, άμεσα ή έμμεσα, 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι αθλητικές μεταδόσεις της ΕΡΤ αυξάνουν σημαντικά και την τηλεθέαση, ιδίως δε σε δυναμικά κοινά. Μάλιστα, ο κ. Κρέτσος πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικού καναλιού, του ERT Sports, το οποίο θα αναλάβει τη μετάδοση των αθλητικών γεγονότων.
Πάντως, η προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης 27 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναβλήθηκε και μάλλον θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ, αφού κάνουν αναλυτική αναφορά στις καταγγελίες στελεχών της ΕΡΤ, υπογραμμίζουν ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος στην κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και ζημιώνει τους πολίτες».