Βήματα αποκατάστασης καθημερινής εμπιστοσύνης με τα Σκόπια - Free Sunday
Βήματα αποκατάστασης καθημερινής εμπιστοσύνης με τα Σκόπια

Βήματα αποκατάστασης καθημερινής εμπιστοσύνης με τα Σκόπια

Η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τα Σκόπια με αεροσκάφος της Aegean Airlines πραγματοποιείται σήμερα ενώ παράλληλα ξεκινούν οι συναντήσεις της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΠΓΔΜ με σκοπό τη βελτίωση των σχολικών εγχειριδίων προκειμένου να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα Μπουγιάρ Οσμάνι, προκειμένου να έχει επαφές με τον κ. Κατρούγκαλο.

Εντός των προσεχών 24 ωρών αναμένεται η κατάθεση του τελικού πακέτου των αλλαγών του Συντάγματος που εισηγείται το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσουν και τα επόμενα θεσμικά βήματα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενόψει της συνέχισης της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τους επόμενους μήνες, στα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας περιλαμβάνεται το αίτημα για δήλωση με την οποία η ΠΓΔΜ θα διευκρινίζει ότι ο αγγλικός όρος «nationality», που υπάρχει καταγεγραμμένος στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανταποκρίνεται σε εθνότητα αλλά σε εθνικότητα (αγγλιστί «citizenship»), προτού γίνει η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ασφαλιστική αυτή δικλίδα στοχεύει κυρίως στην κατοχύρωση της αποσύνδεσης της μακεδονικής/βορειομακεδονικής εθνικότητας από την εθνότητα που, βεβαίως, παραπέμπει σε μακεδονική ταυτότητα.