Σήμερα οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση - Free Sunday
Σήμερα οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τις προτάσεις της Ν.∆. για το Σύνταγμα θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, πρόκειται για προτάσεις για ένα «σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών», οι οποίες αποτελούν «το πραγματικό διακύβευµα της αναθεωρητικής διαδικασίας» καθώς, όπως τονίζουν »το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι».

Ο κ.Μητσοτάκης εκτιμά ότι το Σύνταγμα χρειάζεται «µια βαθιά και ριζική αναθεώρηση ώστε να είναι λειτουργικό, να ενισχύει το Κράτος Δικαίου, να διευκολύνει την οικονοµική ανάπτυξη της χώρας και να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». 

Όπως γράφει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο πρόεδρος της Ν.∆. θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακµή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα», ενώ θα επιμείνει στην πρόταση να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα ώστε από κει και πέρα να αποφανθούν οι πολίτες, µε την ψήφο τους στις επόμενες εθνικές εκλογές, για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα γίνουν.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης αφορούν:

Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκσυγχρονισµό του κράτους µε αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονοµίας.

Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονοµής της.

Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας µε την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.

Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Εκτίμηση της Ν.∆. είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει «να επιβάλει ακόµη και στον καταστατικό χάρτη της χώρας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες» και ως ενδεικτική αυτού θεωρούν την επιμονή του στην «ιδεοληπτική» και «ξεπερασμένη από την πραγματικότητα» απαγόρευση ιδιωτικών Πανεπιστημίων που «επιτρέπονται όχι µόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι και στη Βόρειο Κορέα».

Η Ν.∆. διαπιστώνει «κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις» σε διατάξεις όπως για την απλή αναλογική ενώ χαρακτηρίζει «ιδεοληπτική» και «ξεπερασμένη από την πραγματικότητα» την επιμονή ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, «ανερμάτιστη» την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε 5 με 6 ψηφοφορίες και τα δημοψηφίσματα και «αχρείαστες» τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας που «αποβλέπουν μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με νόµο.

Η άποψη της Ν.∆. ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν επιδιώκει συναίνεση στην αναθεωρητική διαδικασία ενισχύεται από το γεγονός ότι την ίδια ώρα προβαίνει σε «διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία».