Έκρηξη στη Μόρια φοβάται η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Free Sunday
Έκρηξη στη Μόρια φοβάται η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έκρηξη στη Μόρια φοβάται η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην χώρα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλεί τις ελληνικές αρχές, η Ευρωπαία Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, στην έκθεση της για τις συνθήκες που επικρατούν στα hot – spots στην ελληνική επικράτεια.

Η Επίτροπος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τα καταγγελλόμενα περιστατικά σεξουαλικής βίας ακόμα και εις βάρος ανηλίκων, ενώ ειδικά για τη Μόρια αναφέρει ότι σύμφωνα με τους διαμένοντες εκεί, μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

«Οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών παραμένουν πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα πρέπει ειδικότερα να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η έκθεση της κ. Μιγιάτοβιτς, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συντάχθηκε μετά από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε ελληνικά hot-spots τον περασμένο Ιούνιο.

Στις 25 σελίδες της έκθεσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στα hot -spots. «Η Επίτροπος κ. Μιγιάτοβιτς ανησυχεί βαθύτατα για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα και ανησυχεί για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς "προστατευτικής κράτησης".

"Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σε ότι αφορά το hot – spot της Μόριας η έκθεση επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Λέσβο, η Επίτροπος ενημερώθηκε για τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Μόρια στις 25 Μαΐου 2018, αφήνοντας έξι άτομα τραυματίες και οδηγώντας 900 Κούρδους να εγκαταλείψουν το hotspot. Άλλα συμβάντα δείχνουν καθαρά ότι αυτές οι εντάσεις δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Ο επικεφαλής μιας κοινότητας προσφύγων με τον οποίο η Επίτροπος περιέγραψε το Μόρια ως ηφαίστειο το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή για μια θέση στην ουρά, ή ένα μπουκάλι νερό».