Η Moody's καλεί την κυβέρνηση να δείξει σύνεση - Free Sunday
Η Moody's καλεί την κυβέρνηση να δείξει σύνεση

Η Moody's καλεί την κυβέρνηση να δείξει σύνεση

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εμπεριέχει η καθυστέρηση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές απευθύνει η αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody's, Kατρίν Μιλμπρόνερ σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η πρόσβαση στις αγορές δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί και κατά την άποψή μας η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους - ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων» λέει Μιλμπρόνερ, η οποία προειδοποιεί ότι δεν περιμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα αυξηθεί σημαντικά πέραν του τρέχοντος ποσοστού περίπου 2%.

«Αυτό είναι σχετικά μέτριο λόγω των απωλειών παραγωγικότητας των προηγούμενων ετών». Στο πλαίσιο αυτό, δε, στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προσελκύσει σε μεγαλύτερο βαθμό επενδύσεις το 2019.

Στην ερώτηση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που τώρα βρίσκεται στη βαθμίδα Β3, η κυρία Μιλμπρόνερ τονίζει ότι «η πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν οι ελληνικές Αρχές εξακολουθήσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Και οι σαφείς αποδείξεις για μια επιτυχημένη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μια θετική έκθεση αξιολόγησης, όπως και οι σημαντικές βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα. Ιδίως η επιταχυνόμενη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς».