Σήμερα στο Euroworking Group οι συντάξεις και ο προϋπολογισμός - Free Sunday
Σήμερα στο Euroworking Group οι συντάξεις και ο προϋπολογισμός

Σήμερα στο Euroworking Group οι συντάξεις και ο προϋπολογισμός

Στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) προβλέπεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Euroworkinggroup, η οποία θα εξετάσει το αίτημα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup τόσο για την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις όσο και την υλοποίηση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.

Η εισήγηση θα υποβηθει στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει με «καθαρό ορίζοντα» στην κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019 την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.Το protothema.gr επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με την οποία το «κλειδί» για να καλυφθούν οι διαφορές προβλέψεων ήταν μια εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων που θα διατεθούν για κάθε θετικό μέτρο το 2019, με γνώμονα την αναπτυξιακή επίδρασή του.

Για παράδειγμα, μπορεί να δοθούν περισσότερα χρήματα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων (103 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και να κοπεί αντίστοιχο ποσό από κάποιο άλλο μέτρο (π.χ. τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για την οποία έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο 263 εκατ. ευρώ).Επίσης εξετάστηκε η αναπροσαρμογή και άλλων δαπανών του προϋπολογισμού, με τελικό στόχο να ενισχυθούν μέτρα με μεγαλύτερη αναπτυξιακή επίδραση και να περιοριστούν οι πόροι για μέτρα χαμηλότερης αναπτυξιακής δυναμικής. Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται ότι δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, ώστε και οι συντάξεις να διασωθούν και τα θετικά μέτρα να προχωρήσουν.Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), και οι μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) έχουν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους, σε σχέση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».Καθοριστικό ρόλο για να συγκλίνουν οι θέσεις Ελλάδας-ευρωπαϊκών θεσμών τις τελευταίες ημέρες έπαιξαν, πάντως, και οι εξελίξεις στην Ιταλία. «Κανείς δεν θέλει άλλο ένα ανοιχτό θέμα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο protothema.gr έμπειρη ευρωπαϊκή πηγή.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα προβλέπεται να απασχολήσει εκτενώς το Eurogroup της Δευτέρας